LECZO na żeberkach – szybkie, pyszne, pożywne

LECZO na żeberkach czyli ciepła propozycja na obiad lub kolację; potrawa pochodząca z Węgier, ale bardzo dobrze znana u nas, jak i na Słowacji, Ukrainie, w Czechach czy Niemczech.

Może być samodzielną potrawą (wówczas najlepiej zrobić wersję mięsną – na tłustych żeberkach lub dobrej kiełbasce) jak i dodatkiem do dań mięsnych.

To bardzo prosta, szybka bo do wykonania w ciągu mniej niż godziny, jednogarnkowa, kilkuskładnikowa potrawa wykonana z papryki, pomidorów, cebuli, często z dodatkiem cukinii, doprawiona papryką (najlepiej różnymi: ostrą, słodką, wędzoną). Jej sekret tkwi w.. użyciu smalcu / słoniny i dobrym, a raczej porządnym doprawieniu 🙂

Moja wersja wykorzystuje żeberka, najlepiej jak uda nam się kupić tłuste, aby miało się z czego wytopić 🙂

SKŁADNIKI na ok. 4 porcje:

5-6 żeberek

2-3 czerwone papryki
2-3 cebulki
1 duża cukinia / 2 małe
1 duży słoik przecieru pomidorowego

czosnek – wg uznania

sól
pieprz, pieprz ziołowy
papryka słodka, papryka słodka wędzona, papryka ostra, pieprz cayenne

smalec

WYKONANIE:

1. Do garnka (najlepiej żeliwnego) wkładamy tłuszcz, dodajemy  żeberka (takie z kością), cebulę pokrojoną w półtalarki, przeciśnięty lub pokrojony i zmiażdżony czosnek i smażymy kilka dobrych minut.

2. Następnie dodajemy paprykę, umytą i pokrojoną w długie, dość szerokie plasterki oraz przecier pomidorowy.

3. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę (ja daję zazwyczaj ze skórą), dodajemy do garnka. Dusimy przez kolejne 15-20 minut.

4. Doprawiamy solą, pieprzem (klasycznym, ziołowym, cayenne), paprykami – wg uznania, ale najlepiej nie bać się aby ta prosta potrwa miała swoją moc 🙂

5. Przed podaniem najlepiej wyjąć żeberka, usunąć kostki, a mięso pokroić w dużą kostkę.

Podajemy na ciepło.

Smacznego 🙂

 

 

Co jeszcze możemy zrobić na żeberkach?
Oj dużo rzeczy, ja lubię i polecam:

ZUPĘ OGÓRKOWĄ:

ZUPY WARZYWNE NA ŻEBERKACH z podsmażanymi warzywami:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×