LECZO na żeberkach czyli ciepła propozycja na obiad lub kolację; potrawa pochodząca z Węgier, ale bardzo dobrze znana u nas, jak i na Słowacji, Ukrainie, w Czechach czy Niemczech.
Może być samodzielną potrawą (wówczas najlepiej zrobić wersję mięsną – na tłustych żeberkach lub dobrej kiełbasce) jak i dodatkiem do dań mięsnych.
To bardzo prosta, szybka bo do wykonania w ciągu mniej niż godziny, jednogarnkowa, kilkuskładnikowa potrawa wykonana z papryki, pomidorów, cebuli, często z dodatkiem cukinii, doprawiona papryką (najlepiej różnymi: ostrą, słodką, wędzoną). Jej sekret tkwi w.. użyciu smalcu / słoniny i dobrym, a raczej porządnym doprawieniu 🙂
Moja wersja wykorzystuje żeberka, najlepiej jak uda nam się kupić tłuste, aby miało się z czego wytopić 🙂
SKŁADNIKI na ok. 4 porcje:
5-6 żeberek
2-3 czerwone papryki
2-3 cebulki
1 duża cukinia / 2 małe
1 duży słoik przecieru pomidorowego
czosnek – wg uznania
sól
pieprz, pieprz ziołowy
papryka słodka, papryka słodka wędzona, papryka ostra, pieprz cayenne
smalec
WYKONANIE:
1. Do garnka (najlepiej żeliwnego) wkładamy tłuszcz, dodajemy żeberka (takie z kością), cebulę pokrojoną w półtalarki, przeciśnięty lub pokrojony i zmiażdżony czosnek i smażymy kilka dobrych minut.
2. Następnie dodajemy paprykę, umytą i pokrojoną w długie, dość szerokie plasterki oraz przecier pomidorowy.
3. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę (ja daję zazwyczaj ze skórą), dodajemy do garnka. Dusimy przez kolejne 15-20 minut.
4. Doprawiamy solą, pieprzem (klasycznym, ziołowym, cayenne), paprykami – wg uznania, ale najlepiej nie bać się aby ta prosta potrwa miała swoją moc 🙂
5. Przed podaniem najlepiej wyjąć żeberka, usunąć kostki, a mięso pokroić w dużą kostkę.
Podajemy na ciepło.
Smacznego 🙂