CZERWONE PIEROGI NA SŁODKO z serem

CZERWONE PIEROGI NA SŁODKO w kształcie serduszek

czyli pierogi z serem inaczej, na wesoło, na słodko, dziecięco.. 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

250 gramów mąki pszennej
50 ml soku z buraka
1 duże jajko
troszkę oliwy
szczypta soli

FARSZ:

250 gramów twarogu półtłustego
2 żółtka
20 gram cukru waniliowego
łyżka cukru trzcinowego
30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy

+ gęsta śmietana 30-36% na wierzch

WYKONANIE:

1. Farsz: wszystkie składniki wkładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli używamy kandyzowanej skórki z pomarańczy, która jest dość sucha – namaczamy ją wcześniej przez kilka minut w małej ilości gorącej wody (wlewamy tylko tyle, aby zakryć skórkę), odsączamy i dopiero dodajemy. Zlaną wodę możemy dodać do ciasta – jest bardzo aromatyczna.

2. Ciasto – wszystkie składniki umieszczamy na początek w misce, zaczynamy mieszać. W momencie, gdy wszystkie składniki będą połączone możemy dalej wyrabiać już ciasto na blacie lub stolnicy (wcześniej wszystko pobrudzilibyśmy sokiem z buraka). W razie potrzeby dodajemy mąki.

3. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placki o podobnej wielkości. Na jednym kładziemy farsz (w dość dużych odstępach dopasowanych do naszej foremki), drugim przykrywamy i wykrawamy pierogi. Brzegi formujemy za pomocą widelca w falbankę. Pierogi kładziemy na blacie posypanym mąką, aby się nie przykleiły i nie straciły swojej, oryginalnej formy podczas odrywania.

4. Gotujemy  wodzie z dodatkiem oleju (olej dodajemy aby się nie kleiły) kilka minut od momentu wypłynięcia na wierzch 🙂

W sprzedaży występują specjalne foremki do pierogów w kształcie serc (i nie tylko, są również kwiatki, motylki..), ale jeśli posiadamy foremki do ciastek to nic więcej nam nie potrzeba.. oprócz składników i chęci do kucharzenia 🙂

Podajemy na ciepło z dodatkiem gęstej śmietany. Równie dobrze smakują na zimno 🙂

Farsz nie zabarwia się na czerwono.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×