“PAPRYKARZ” z wędzonej makreli czyli pożywna, pyszna pasta do pieczywa

“PAPRYKARZ” z wędzonej makreli czyli prosta, pożywna, konkretna w smaku pasta i łatwa do wykonania do pieczywa


Tym razem wpis z troszkę dłuższym wstępem ponieważ paprykarz to bardzo ciekawy produkt.. w Polsce kojarzony z puszkami, na Węgrzech z gulaszem..

Proponuję tę polską wersję, rybną – łatwą do wykonania w domu, chyba rzadko przygotowywaną.. a szkoda! Ale najpierw trochę o potrawie..


Dlaczego nazwa jest w cudzysłowie?


Paprykarz to tradycyjna potrawa węgierska z duszonego mięsa, do którego przed podaniem dodaje się paprykę oraz śmietanę. I wbrew pozorom, bo paprykarz kojarzy nam się przede wszystkim z paprykarzem szczecińskim, najpopularniejszy to ten z cielęciny i kurczaka i ma mało wspólnego z tym rybnym z puszki.. Oryginalne węgierskie danie to bardziej rodzaju gulaszu niż pasta do pieczywa.


Paprykarz szczeciński czyli te popularne puszki, dostępne na każdej polskiej, sklepowej półce (a tym bardziej w Anglii czy Irlandii jako polski przysmak, tuż obok ogórków kiszonych), to nic innego jak zmielone mięso ryb z dodatkiem ryżu, cebuli i koncentratu pomidorowego, oleju, przypraw i soli. Jego skład został opracowany w latach 60-tych XX wieku w Szczecinie (stąd nazwa), a w 2010 został produktem tradycyjnym i jest chroniony prawem polskim lub prawem unijnym. Aktualnie produkowany jest przez różne firmy.

Co ciekawe skład paprykarzy szczecińskich dostępnych na rynku jest bardzo różnorodny. Niektóre, oprócz ryby, ryżu, przecieru pomidorowego i cebuli zawierają również: kapustę, marchewkę, kasze mannę, pietruszkę, pasternak czy też dość nietypowe jak na paprykarz przyprawy: imbir, goździki, cynamon i oczywiście niestety niechciane dodatki. Warto czytać etykiety. Im krótsze składy – tym lepsze.
.


Paprykarz szczeciński to produkt tradycyjny, ale co to tak na prawdę znaczy być produktem tradycyjny?

Produkty tradycyjne to produkty, których:

☆ jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (za takie uważa się metody wykorzystywane, od co najmniej 25 lat)

☆ do produkcji używa się tradycyjnych surowców

☆ charakteryzującą się tradycyjnym składem czy też sposobem produkcji / przetwórstwa


Lista Produktów Tradycyjnych (LPT) nie ma na celu ochrony nazw produktów, ale pogłębienie wiedzy konsumentów oraz wzrost sprzedaży pożywienia wytwarzanego lokalne. Taki tytuł daje producentom możliwość ubiegania się o udzielenie odstępstw od wymogów produkcyjnych jakie nakładane są np. na duże zakłady wytwórcze (jeśli nie wpływają na jakość i zdrowotność produktów).


Aktualnie (na dzień 10.04.2020) na takiej liście jest bez mała 2000 produktów i.. chciałabym kiedyś móc spróbować wszystkich 🙂


Nazwa jest więc w cudzysłowie, ponieważ nie jest to ani paprykarz węgierski, ani tradycyjny paprykarz szczeciński tylko domowy, prosty, smaczny, pożywny i taki “bardzo mój”.


Kwintesencją mojego “paprykarza” jest dobra wędzona makrela, wartościowy ryż (bardzo często brązowy, czerwony lub czarny), cebulka i domowy sos francuski czyli koncentrat który przygotowuję co roku “na zimę” w dużej ilości. Jest idealny do przeróżnych potraw, a co najważniejsze (poza smakiem) – jest przyprawiony i gotowy do użycia. Dzięki niemu jestem w stanie bardzo szybko “wyczarować” przeróżne dania (od spaghetti, po różnorakie potrawki, gulasze, zupy i pasty).
W jego składzie oprócz pomidorów jest: oliwa z oliwek, słodka papryka, słodka wędzona papryka, oregano, bazylia, cebulka, czosnek i ewentualnie czubryca i chili.

.


SKŁADNIKI na 2,5 słoiczka:


★ 1 makrela wędzona ok. 350 gramów
★ 300 gramów ugotowanego czerwonego ryżu
(ryż kupuję na wagę, nie na torebki, ale myślę, że to ok. 1-1,5 torebki nieugotowanego produktu)
★ 2 małe słoiczki sosu francuskiego po 180 ml lub 1 duży 330 ml
★ 1,5 żółtej cebuli
★ olej roślinny do usmażenia cebuli
★ sól

Jeśli korzystamy z koncentratu pomidorowego a nie przyprawionego sosu pomidorowego – dodajemy przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, chili, oregano lub/i inne wg uznania).


Paprykarza nie przyprawiamy zbyt mocno – wędzona ryba jest konkretna w smaku i wystarczy zaledwie odrobina soli, pieprzu i przypraw, by podkreślić prosty i wyrazisty smak. W moim sosie jest przede wszystkim słodka papryka, oregano, bazylia, cebulka, czosnek czyli zarówno włoska jak i węgierska nuta 🙂


WYKONANIE paprykarza z wędzonej makreli:


1. Ryż zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Ile gotujemy ryż?
biały – od 10 do 20 minut
brązowy, czerwony, czarny – od 30 do 40 minut

2. W makreli wyjmujemy ości, dokładnie rozdrabniamy nożem lub (wg mnie najlepiej aby nie przeoczyć żadnej ości) – ręcznie.

3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, szklimy na oleju np. słonecznikowym do lekkiego zrumienienia.

4. Wszystkie produkty – ugotowany ryż, rozdrobnioną makrelę, podsmażoną cebulkę – umieszczamy w miseczce, dodajemy sos francuski lub koncentrat pomidorowy + przyprawy. Mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy.

Odstawiamy do lodówki, aby paprykarz się przegryzł, ryż wchłonął zapachy i nadmiar koncentratu.
Najlepiej smakuje oczywiście na następny dzień!

.

INNE PRZEPISY, w których wykorzystuję SOS FRANCUSKI:

INNA PROSTA PASTA DO PIECZYWA z wykorzystaniem wędzonej makreli:

Bibliografia
M.Romanowska “Słownik sztuki kulinarnej”, wyd. Świat Książki, 2006
Olimp Media “Kulinarna podróż. Smaki świata”, wyd. Olesiejuk, 2016
podr.pl
wikipedia.pl

Join the Conversation

  1. och, bardzo to lubię! moja mam dodaje do niego jeszcze startą na grubych oczkach podsmażoną marchewkę, no pyyycha! 🙂
    (psst! w składnikach zabrakło makreli ;))

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Dziękuję 😉
      Tak, istnieją wersje z marchewką lub / i innymi dodatkami jak pietruszka, pasternak 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×