PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI.

Bardzo szybka i smaczna pasta do pieczywa, którą przygotowywało się u mnie w domu odkąd pamiętam. Wystarczy położyć ją na dobrym pieczywie – i pyszna kolacja gotowa!

Pastę można równie dobrze nazwać sałatką, ale nazywana jest u mnie pastą ponieważ smaruje się nią chleb i pałaszuje z apetytem 🙂 A połączenie makreli, ogórka i pora jest wg mnie idealnie trafione 🙂 Tej pasty nigdy nie modyfikuję.

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI

Prep Time 10 minutes
CZAS NA “PRZEGRYZIENIE” 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course KOLACJE, ŚNIADANIA

Ingredients
  

  • 100 gramów wędzonej makreli
  • 1 ogórek kiszony (30 gramów)
  • 1 mały por (30 gramów – chodzi o te malutkie pory)
  • 1 łyżka majonezu

Instructions
 

  • Z makreli wyjmujemy ości i kroimy w poprzek co 2-3 milimetry w celu usunięcia ewentualnych ości, które zostały. Możemy to zrobić również za pomocą widelca, rozgniatając makrelę.
  • Ogórek kiszony kroimy z drobną kosteczkę, pora w cienkie talarki lub półtalarki.
  • Mieszamy makrelę, ogórka, pora z majonezem. Wędzone ryby są dosyć słone, więc nie musimy dodawać soli.

Smacznego 🙂

MAKRELA to źródło selenu, fosforu, potasu, witaminy D i A.
MAKRELA WĘDZONA traci niestety witaminy z grupy B, natomiast wartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest większa niż w świeżej makreli.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×