PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI.
Bardzo szybka i smaczna pasta do pieczywa, którą przygotowywało się u mnie w domu odkąd pamiętam. Wystarczy położyć ją na dobrym pieczywie – i pyszna kolacja gotowa!
Pastę można równie dobrze nazwać sałatką, ale nazywana jest u mnie pastą ponieważ smaruje się nią chleb i pałaszuje z apetytem 🙂 A połączenie makreli, ogórka i pora jest wg mnie idealnie trafione 🙂 Tej pasty nigdy nie modyfikuję.

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Składniki
- 100 gramów wędzonej makreli
- 1 ogórek kiszony (30 gramów)
- 1 mały por (30 gramów – chodzi o te malutkie pory)
- 1 łyżka majonezu
Instrukcje
- Z makreli wyjmujemy ości i kroimy w poprzek co 2-3 milimetry w celu usunięcia ewentualnych ości, które zostały. Możemy to zrobić również za pomocą widelca, rozgniatając makrelę.
- Ogórek kiszony kroimy z drobną kosteczkę, pora w cienkie talarki lub półtalarki.
- Mieszamy makrelę, ogórka, pora z majonezem. Wędzone ryby są dosyć słone, więc nie musimy dodawać soli.
Smacznego 🙂
MAKRELA to źródło selenu, fosforu, potasu, witaminy D i A.
MAKRELA WĘDZONA traci niestety witaminy z grupy B, natomiast wartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest większa niż w świeżej makreli.