ZAKRĘCONE KRUCHE CIASTECZKA cytrynowo-kakaowe

ZAKRĘCONE KRUCHE CIASTECZKA kakaowo-cytrynowe.

 Kolejna wariacja na temat kruchych ciasteczek, tym razem dwukolorowe, dwusmakowe, uroczo zakręcone a la makowczyk 🙂

 

 

SKŁADNIKI:

200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 żółtko
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 czubata łyżka kakao
woda

WYKONANIE:

1. Bierzemy 2 miski, do każdej wkładamy połowę masła (zimnego, pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach), połowę mąki, połowę cukru pudru, po pół żółtka. Po jednej masy dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao. Dodajemy łyżkę lub dwie chłodnej wody, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.

2. Tak przygotowane ciasta zawijamy w oddzielnie w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30-60 minut.

3. Po tym czasie każde ciasto wałkujemy na grubość 4-6 mm, o podobnym kształcie. Kładziemy jedno na drugim i zawijamy w rulon, owijamy folią, schładzamy w lodówce ok. 30-60 minut (do momentu aż będzie na prawdę twardy, aby można go pokroić).

4. Zimne ciasto kroimy ostrym nożem na talarki ok. 5-7 milimetrowe, przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 170’C z włączonym termoobiegiem (6-10 minut, zależnie od grubości i wielkości ciasteczek).

Smacznego 🙂

 

 

WAŻNE:

  • Masło musi mieć 82% tłuszczu, musi być dobrze schłodzone.

  • Do wykonania ciasteczek możemy użyć cukru, ale cukier puder powoduje, że ciasteczka są delikatniejsze.

  • Ciasto wyrabiamy szybko – najlepiej chłodnymi dłońmi, wkładamy na zimną blachę.

Uwaga, lubią je na prawdę Wszyscy 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×