ZAKRĘCONE KRUCHE CIASTECZKA kakaowo-cytrynowe.
Kolejna wariacja na temat kruchych ciasteczek, tym razem dwukolorowe, dwusmakowe, uroczo zakręcone a la makowczyk 🙂
SKŁADNIKI:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 żółtko
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 czubata łyżka kakao
woda
WYKONANIE:
1. Bierzemy 2 miski, do każdej wkładamy połowę masła (zimnego, pokrojonego w kostkę lub startego na tarce o grubych oczkach), połowę mąki, połowę cukru pudru, po pół żółtka. Po jednej masy dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao. Dodajemy łyżkę lub dwie chłodnej wody, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
2. Tak przygotowane ciasta zawijamy w oddzielnie w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30-60 minut.
3. Po tym czasie każde ciasto wałkujemy na grubość 4-6 mm, o podobnym kształcie. Kładziemy jedno na drugim i zawijamy w rulon, owijamy folią, schładzamy w lodówce ok. 30-60 minut (do momentu aż będzie na prawdę twardy, aby można go pokroić).
4. Zimne ciasto kroimy ostrym nożem na talarki ok. 5-7 milimetrowe, przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 170’C z włączonym termoobiegiem (6-10 minut, zależnie od grubości i wielkości ciasteczek).
Smacznego 🙂
WAŻNE:
-
Masło musi mieć 82% tłuszczu, musi być dobrze schłodzone.
-
Do wykonania ciasteczek możemy użyć cukru, ale cukier puder powoduje, że ciasteczka są delikatniejsze.
-
Ciasto wyrabiamy szybko – najlepiej chłodnymi dłońmi, wkładamy na zimną blachę.