DZIKI RYŻ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – pomysł na łatwe danie jednogarnkowe.
Fasolka? Najlepiej z własnego ogródka!
SKŁADNIKI na 3 porcje:
200 gramów dzikiego ryżu
350 gramów fasolki (w moim daniu: zielona, żółta i fioletowa*)
2 małe pory
1/2 czerwonej papryki
2 litry buliony warzywnego (marchewka, pietruszka, seler z zieleniną, por, dynia)
3 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
czosnek niedźwiedzi
słodka papryka
WYKONANIE:
1. Przygotowujemy bulion – z dużej ilości warzyw, aromatyczny, długo gotowany.
2. Ryż wsypujemy do wooka, wysokiej, szerokiej patelni lub garnka i prażymy 1-2 minuty. Zalewamy 1/3-1/4 bulionu i gotujemy. W miarę wchłaniania płynu przez ryż – dolewamy bulion na 3-4 razy podczas całego gotowania.
3. Po 20-30 minutach dodajemy fasolkę szparagową i dusimy dalej w bulionie, zależnie od fasolki – kolejne 30-40 minut.
4. Kiedy fasolka jest już miękka, dodajemy pora pokrojonego w drobne talarki oraz drobno pokrojoną czerwoną paprykę i dusimy jeszcze chwilę na ogniu. Dodajemy śmietanę, przyprawy, mieszamy, smakujemy, po chwili wyłączmy. Podajemy na gorąco. Wierzch można posypać dodatkowo czerwoną papryką.
Smacznego 🙂