POTRAWKA WARZYWNA (z pomidorów, papryki i korzenia pietruszki) do kotletów, pulpetów, makaronu..

POTRAWKA WARZYWNA (z pomidorów, papryki, korzenia pietruszki i cebulki) do kotletów, pulpetów, makaronu..

Przepis na szybką i prostą potrawkę do kotletów, pulpetów lub innego mięska… lub do makaronu, kaszy czy nawet ziemniaków.. gęsta, aromatyczna ale przede wszystkim – szybka, łatwa, z kilku składników.. i bardzo uniwersalna. A w smaku – prosta, klasyczna, przełamana słodką pietruszką z dodatkiem jedynie soli i pieprzu – to spokojnie wystarczy przy aromatycznych warzywach.

Bardzo dobrze taka potrawką będzie smakowała z dodatkiem cukinii.

Wykorzystane kotlety to kotlety mielone z indyka z prażoną kaszą gryczaną i płatkami owsianymi.. o nich może będzie kolejny wpis.. Jako, że mięso indyka jest chudziutkie – kotlety potrzebowały bardziej soczystego, warzywnego sosu.. 🙂 I tak powstałą ta potrawka i jest to wersja, którą robię dosyć często – delikatnie modyfikując składniki zależnie do zasobów spiżarni 🙂

Zostałam poproszona, aby przepis znalazł się na blogu – więc o to i on 🙂
Nic skomplikowanego, ale siła tkwi w prostocie 🙂

SKŁADNIKI / ok. 3-4 porcje:

★ oliwa z oliwek (nie żałujemy)
★ 1 cebula
★ 2-3 świeże pomidory
★ 1 czerwona papryka
★ 1 żółta papryka
★ 750 ml domowego, gęstego przecieru pomidorowego (bez przypraw)
★ 1 duży korzeń pietruszki (lub 2 mniejsze)
★ duża garść natki pietruszki
★ 0,5 – 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego
★ 1 duża szczypta soli
★ 2-3 ząbki czosnku

★ natka pietruszki do posypania dania / opcjonalnie

WYKONANIE / 25-30 minut:

1. PRZYGOTOWANIE WARZYW
Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, wykrawamy środek, kroimy na paseczki.
Korzeń pietruszki obieramy, kroimy na cienkie talarki lub półtalarki.
Natkę pietruszki myjemy, ciekamy.
Czosnek obieramy kroimy z paseczki (lub lekko zgniatamy aby uwolnić olejki teteryczne) lub przeciskamy przez prasę.

2. PICHCENIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na gorący tłuszcz wrzucamy cebulkę, smażymy 3-4 minuty.

3. Dodajemy pomidory, paprykę i korzeń pietruszki, mieszamy, podsmażamy 5-10 minut bez przykrycia. Dodajemy sól, pieprz.

4. Jak warzywa zmiękną – dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka kilkanaście minut.

5. Jeśli potrawkę chcemy podać z kotletami lub pulpecikami przygotowanymi wcześniej – to jest dobry moment aby dodać je na patelnię – przesiąkną smakiem i podgrzeją się w sosie.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×