BROWNIE mocno czekoladowe, bez mąki

BROWNIE mocno czekoladowe, bez mąki – ciasto wytrawne ale cały czas słodkie, wykonane z dużej ilości gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, masła i kakao. Zaledwie kilkuskładnikowe, dość proste, które bardzo ładnie wyrasta. Na pewno propozycja dla miłośników gorzkiej czekolady, deser idealnie pasujący na deser po obiedzie jak i po prostu do filiżanki gorącej kawy.

 

 

SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26 cm:

300 gramów gorzkiej czekolady – powyżej 60%
20o gramów masła
6 łyżeczek kakao
170 gramów cukru pudru
6 dużych jajek
szczypta soli

masło i kasza manna do natłuszczenia i obsypania foremki

POLEWA:
100 gramów gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE:

1. W garnku docelowym, w którym będziemy wykonywać masę umieszczamy masło (pokrojone w kostkę), kakao i czekoladę. Podgrzewamy i czekamy do rozpuszczenia się składników, odstawiamy na bok.

2. Białka jajek umieszczamy w oddzielnym naczyniu, dodajemy szczypte soli, ubijamy sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu wykorzystania całości cukru.

3. Do lekko przestudzonej masy (punkt 1) dodajemy żółtka i mieszamy.

4. Następnie powoli i stopniowo dodajemy pianę z białek i cukru pudru.

5. Masę przelewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną (mąką lub bułką tartą) foremki.

 

 

6. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 150-160’C z włączonym termoobiegiem przez 60 minut.

7. Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

INNE PROPOZYCJE Z UŻYCIEM GORZKIEJ CZEKOLADY:

BROWNIE – BABKA CZEKOLADOWA
(z małą ilością mąki):

TARTA z GORZKĄ CZEKOLADĄ
na kruchym spodzie:

BROWNIE ciasteczka:

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *