TARTA OWOCOWA NA KRUCHYM SPODZIE – kolorowa, ze słodkim nadzieniem śmietanowym i słodkim dżemem z dzikiej róży oraz lekko kwaskowatymi owocami. Tarta na klasycznym, kruchym spodzie.
TARTA OWOCOWA na kruchym spodzie
przepis na foremkę ok. 21 cm średnicy
Sprzęt
- foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)
- piecyk
- mikser / blender z miksującą końcówką
Składniki
KRUCHY SPÓD
- 150 gramów mąki pszennej
- 75 gramów masła (zimnego)
- 15-20 gramów cukru waniliowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
NADZIENIE
- 200-230 ml śmietany 30 lub 36% (z kubeczka czyli pasteryzowana, nie UHT czyli z kartonika)
- 35 gramów cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
- 200 gramów dżemu z dzikiej róży (mały słoiczek) lub inny
DEKORACJA – owoce:
- mandarynki
- pestki granatu
- wiśnie
- porzeczki
- inne owoce
Instrukcje
KRUCHY SPÓD
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce: pokrojone w kostkę, zimne masło, mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Robimy to tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć spód, ugnieść. Spód nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180'C, z włączonym termoobiegiem (ok. 15-20 minut). Aby ciasto nam się nie wybrzuszało obciążamy je specjalnie do tego przeznaczonym grochem (na ciasto kładziemy folię spożywczą, następnie wysypujemy groch) lub podczas pieczenia przygniatamy co jakiś czas wybrzuszenia (prostsze, ale trzeba uważać, aby się nie oparzyć). Zostawiamy do wystudzenia.
NADZIENIE & dekoracja
- Połowę śmietany ubijamy mikserem – kilka minut, abyśmy otrzymali puszystą, bitą śmietanę.
- Drugą połowę śmietany wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bitą śmietanę z puntu wcześniej, mieszamy.
- W małym kubeczku, w 2 łyżeczkach ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny, dodajemy do masy śmietanowej.
- Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia. Kiedy zacznie gęstnieć – nakładamy na kruchy spód i odstawiamy do całkowitego stężenia. Nie będzie to masa gęsta jak galaretka, ale jest wystarczająco stabilna, dobra do krojenia i kremowa.
- Na masę śmietanową nakładamy dżem z dzikiej róży i dekorujemy owocami.Możemy użyć inny dżem, pamiętajmy jednak, że jeśli będzie bardzo słodki – dekorujemy lekko kwaskowatymi owocami, jeśli kwaskowy (np. porzeczkowy) – owoce powinny być słodkie.
Smacznego 🙂
INNE OWOCOWE TARTY:
Wygląda pysznie! 🙂