TARTA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ czyli coś słodkiego do kawy. Bardzo czekoladowa tarta na kruchym, słodkim spodzie oraz wersja wytrawna, na klasycznym spodzie bez dodatku cukru, lekko pikantna – z dodatkiem CHILLI.
SKŁADNIKI na tartę o średnicy ok. 21-22cm
KRUCHY SPÓD:
★ 200 gramów mąki
★ 135 gramów masła
★ 65 gramów cukru, możemy dać również cukier waniliowy
★ szczypta soli
★ 1 żółtko
★ 2 łyżki śmietany lub chłodnej wody
NADZIENIE:
★ 200 gramów gorzkiej czekolady 90%
★ 200 ml śmietany 30% lub 36%
★ 1 łyżka masła
NA WIERZCH:
★ kakao
WYKONANIE:
1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.
3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem) lub obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.
4. NADZIENIE. Śmietanę zagotowujemy w rondelku.
5. Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, dodajemy masło i wlewamy gorącą śmietanę. Wszystko mieszamy, czekolada pod wpływem ciepłej śmietany sama się rozpuści.
6. Wylewamy na ostudzony, kruchy spód. Jak masa stężeje – posypujemy kakao.
WERSJA Z CHILLI:
Kruche ciasto robimy wytrawne, bez dodania cukru.
Do nadzienia dodajemy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli.
Smacznego 🙂
Przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj.