ŻEBERKA Z RABARBAREM I CYTRUSAMI zapiekane z ziemniaczkami – oryginalna odsłona żeberek z lekko cytrusową nutą. Cytrusy, rabarbar i zioła dają dużo aromatu i przełamują klasyczny smak żeberek, miód nadaje lekkiej słodyczy, równoważy cytrusy i rabarbar i podkreśla smak. Rabarbar podczas pieczenia się rozpada, dając jedynie aromat, lekką kwaskowość i orzeźwiający smaczek. Po upieczeniu nie ma po nim niemalże śladu 😉
Danie do przygotowania w piecyku w domu lub na grillu.
ŻEBERKA – oczywiście przygotowujemy wcześniej – marynujemy w przyprawach i łodygach rabarbaru z plasterkami cytrusów minimum kilka godzin wcześniej. A podczas pieczenia czy grillowania koniecznie podlewamy mięso i ziemniaczki powstałym płynem z dna brytfanki.
SKŁADNIKI na 2 duże porcje
★ 0,5 kg żeberek
★ 2 łodygi rabarbaru
★ po 2-3 plasterki cytryny i pomarańczy
★ 1 duża łyżka miodu
★ oliwa z oliwek
★ świeży rozmaryn
★ świeża mięta
★ sól himalajska
★ pieprz
★ pieprz ziołowy
(gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, chili, liście laurowe)
★czosnek niedźwiedzi
★ słodka papryka
★ ostra papryka
★ ziemniaczki
WYKONANIE:
1. Żeberka myjemy, kroimy, umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy marynować.
2. Dodajemy: oliwkę z oliwek, pokrojony na mniejsze części rabarbar (ze skórką), plasterki cytrusów (wcześniej sparzone, pokrojone w plasterki), miód, zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na: od kilku do 24 godzin do zamarynowania. Możemy tak przygotowane mięso umieścić również z woreczku (bardzo praktyczne, zajmuje w lodówce mało miejsca, trzymamy na płasko aby oliwa nie spłynęła na sam dół).
3. Zamarynowane żeberka i umyte ziemniaczki (u mnie w wersji ze skórką, młode ziemniaczki) przekładamy do brytfanki.
4. Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 16-170’C przez ok. 50-60 minut (zależnie od wielkości żeberek, ziemniaków), co jakiś czas obracając i podlewając płynem z dna brytfanki (czyli oliwą z oliwek z wytopionym tłuszczykiem z żeberek, sokiem z cytrusów i rabarbaru).
Podajemy gorące.
Smacznego 🙂
INNE PRZEPISY Z ŻEBERKAMI:
(bardzo lubię wykorzystywać żeberka w kuchni)