ŻEBERKA Z RABARBAREM, CYTRUSAMI I ZIOŁAMI zapiekane z ziemniaczkami

ŻEBERKA Z RABARBAREM I CYTRUSAMI zapiekane z ziemniaczkami – oryginalna odsłona żeberek z lekko cytrusową nutą. Cytrusy, rabarbar i zioła dają dużo aromatu i przełamują klasyczny smak żeberek, miód nadaje lekkiej słodyczy, równoważy cytrusy i rabarbar i podkreśla smak. Rabarbar podczas pieczenia się rozpada, dając jedynie aromat, lekką kwaskowość i orzeźwiający smaczek. Po upieczeniu nie ma po nim niemalże śladu 😉

Danie do przygotowania w piecyku w domu lub na grillu.

ŻEBERKA – oczywiście przygotowujemy wcześniej – marynujemy w przyprawach i łodygach rabarbaru z plasterkami cytrusów minimum kilka godzin wcześniej. A podczas pieczenia czy grillowania koniecznie podlewamy mięso i ziemniaczki powstałym płynem z dna brytfanki.

 

 

SKŁADNIKI na 2 duże porcje

0,5 kg żeberek
2 łodygi rabarbaru
po 2-3 plasterki cytryny i pomarańczy
1 duża łyżka miodu
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
świeża mięta
sól himalajska
pieprz
pieprz ziołowy
(gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, chili, liście laurowe)
czosnek niedźwiedzi
słodka papryka
ostra papryka
ziemniaczki

WYKONANIE:

1. Żeberka myjemy, kroimy, umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy marynować.

2. Dodajemy: oliwkę z oliwek, pokrojony na mniejsze części rabarbar (ze skórką), plasterki cytrusów (wcześniej sparzone, pokrojone w plasterki), miód, zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na: od kilku do 24 godzin do zamarynowania. Możemy tak przygotowane mięso umieścić również z woreczku (bardzo praktyczne, zajmuje w lodówce mało miejsca, trzymamy na płasko aby oliwa nie spłynęła na sam dół).

 

 

3. Zamarynowane żeberka i umyte ziemniaczki (u mnie w wersji ze skórką, młode ziemniaczki) przekładamy do brytfanki.

4. Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 16-170’C przez ok. 50-60 minut (zależnie od wielkości żeberek, ziemniaków), co jakiś czas obracając i podlewając płynem z dna brytfanki (czyli oliwą z oliwek z wytopionym tłuszczykiem z żeberek, sokiem z cytrusów i rabarbaru).

Podajemy gorące.

Smacznego 🙂

 

 

INNE PRZEPISY Z ŻEBERKAMI:

(bardzo lubię wykorzystywać żeberka w kuchni)

LECZO NA ŻEBERKACH:

czysty CZERWONY BARSZCZ na żeberkach:

ZUPA GRZYBOWA na żeberkach:

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *