ZUPA GRZYBOWA na żeberkach
czyli klasyk, ale nie mogło tej zupy zabraknąć na blogu. Dziś w wersji mięsnej, niezabielanej i mocno grzybowej.
I dowód, że podarowane, przepiękne podgrzybki zostały ususzone i trafiły nie tylko do świątecznych pierogów 🙂
Mocno aromatyczna zupa, z wcześniej podsmażanymi żeberkami i cebulką jest jedną z moich ulubionych.. choć ja po prostu lubię zupy 🙂
SKŁADNIKI na grzybową na żeberkach
żeberka – ilość wg uznania 2-3 sztuki
olej / oliwa
duża garść suszonych podgrzybków
1 duża cebula
korzeń pietruszki
seler
marchewka
3-4 ziemniaczki
6-8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
WYKONANIE
1. Żeberka myjemy, kroimy na małe części (jeśli kupiliśmy w całości). Cebulę obieramy, kroimy w półtaralki lub grubą kostkę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka, wlewamy olej i podsmażamy kilka dobrych minut do zarumienienia.
2. Zalewamy wodą, dodajemy obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę oraz ziele angielskie i liść laurowy oraz suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut.
3. Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaczki, gotujemy ok 20 minut (do momentu aż ziemniaki będą miękkie).
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nie zabielam, ale dla tych którzy lubią zabielane zupy – oczywiście mogą.
5. Podajemy oczywiście gorącą z pieczywem lub grzaneczką 🙂
Smacznego 🙂
A jeśli nie mamy suszonych grzybków, to możemy zrobić:
ZUPĘ PIECZARKOWĄ (wersja wegańska):