SERNIK Z MASCARPONE Z MASĄ KAJMAKOWĄ, z borówkami, na spodzie z herbatników

SERNIK Z MASCARPONE Z MASĄ KAJMAKOWĄ z borówkami, na spodzie z herbatników z polewą z białej czekolady.

To kolejny bardzo delikatny sernik, tym razem wariacja z dodatkiem masy kajmakowej. Bardzo często słodzę sernik białą czekoladą, tym razem jest troszkę inaczej – masa kajmakowa do środka jako element słodzący, a duża ilość białej czekolady na wierzch. Efekt – sernik jest koloru cappuccino, nie jest bardzo słodki dlatego też gruba warstwa polewy jest idealna. Jeśli chcecie grubszą warstwę spodu z herbatników – nić prostszego jak podwoić składniki ciastek i masła.

Koniecznie spróbujecie masy przed wylaniem na spód, można ją ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem wg potrzeb – 2-3 łyżki.

Sernik jest bardzo prosty do wykonania, szybki do zrobienia, pomijając pieczenie i fakt, że jak to wszystkie sernik – należy wyjmować z foremki do całkowitym wystudzeniu.

 

SKŁADNIKI:

na dużą foremkę o średnicy 24-26 cm

SPÓD:
★ 200 gramów herbatników
★ 150 gramów masła

MASA SEROWA:
★ 1000 gramów mascarpone
★ 7 dużych, wiejskich jajek
★ 400 gramów masy kajmakowej z puszki (lub ugotowanego mleka zagęszczonego w puszcze)
★ 5 łyżek mąki ziemniaczanej

POLEWA do wyboru:
★ 200 gramów białej czekolady
+ borówki na wierzch

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Ciastka bardzo drobno kruszymy w ręku lub używamy do tego miksera. Dodajemy masło i miksujemy lub ręcznie ugniatamy do uzyskania sklejonej masy.

2. Wykładamy spód foremki, odstawiamy do lodówki.

3. MASA SEROWA. Do miski wkładamy mascarpone, po jednym, powoli i stopniowo wpijamy całe jajka i miksujemy do uzyskania puszystej masy.

4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.

5. Dodajemy masę kajmakową z puszki i miksujemy.

6. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek (nieupieczony), foremki nie natłuszczamy.

7. Tortownicę z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wodę (na ok. 1/2 wysokości naszej tortownicy).

8. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce. Góra sernika powinna lekko zbrązowieć. Podczas pieczenia ciasto troszkę urośnie i będzie taki “brzuszek” na górze, ale po ostudzeniu opadnie i będzie płaski. Możemy w połowie pieczenia przykryć górę folią aluminiową aby się nie przypiekł – trzeba po prostu obserwować.

9. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygnięcia.

10. Polewamy czekoladą, posypujemy owocami.

Smacznego 🙂

Tajemnice doskonałego sernika

Join the Conversation

  1. Jaka obłędnie pyszna propozycja <3 Kocham serniki, kocham masę kajmakową. Jestem zdecydowanie na tak!

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×