MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO (miodek majowy) – czyli po prosu miód z mleczy 🙂
Mniszek lekarski (mniszek pospolity) to pospolity chwast znany również pod potocznymi nazwami: dmuchawiec, lwi ząb czy podróżnik mleczowaty, który jest jadalny w całości – zarówno kwiaty jak i korzenie czy liście. Można z niego przygotowywać syropy, miody (z kwiatów), napary (z korzenia, z liści, z kwiatów), można dodawać do sałatek (młode listki) jak również zrobić wino (osobiście jeszcze tego nie próbowałam, jeszcze..), maseczki na skórę i włosy, napary.
Miód z mniszka jest zaskakująco dobry i oryginalny, bardzo ciekawy w smaku.. i jest oczywiście wyjątkowy przez to, że jest mleczy:) Bardzo zdrowy, choć tu mogłabym polemizować skoro składa się przede wszystkim z cukru, ale faktycznie sam mniszek ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych – korzystny wpływ na układ trawienny, a przede wszystkim wątrobę oraz krążenie krwi. W końcu to mniszek LEKARSKI 🙂
Samo zrobienie miodu może być cudowną zabawą: zbieranie (jeśli tylko mamy możliwość – koniecznie zaangażujmy w to dzieci – będą miały dużo zabawy ze zbierania kwiatków i robienia tego miodku), przypomnienie sobie sielskiego dzieciństwa i popatrzenie na te żółte chwasty z troszkę innej perspektywy 🙂
Konsystencja – jak płynny, gęsty miód naturalny (ale to zależy od czasu gotowania – punkt 7 wykonania).
Kolor – ciemny, brązowo-złoty, podobny do miodu gryczanego, wrzosowe czy spadziowego.
Jeśli oddzielimy wszystkie małe listki przy kwiatkach – będzie bardziej złot0-żółty.
Smak – bardzo ciężki do opisania: słodki i rześki zarazem, z roślinną nutą, czasem można wyczuć delikatną goryczkę (ale bardzo przyjemną w smaku).

KIEDY I GDZIE ZBIERAĆ KWIATY MNISZKA LEKARSKIEGO?
– najlepiej w maju (stąd nazwa “miodek majowy”), ewentualnie w czerwcu, późniejsze kwiaty mają więcej goryczki (a sam miód jest już i tak wyjątkowo konkretny)
– w słoneczny dzień (w dni bez słońca mlecze się nie rozwiną)
– najlepiej przed południem
– unikając bardzo upalnych, suchych dni (wtedy kwiaty są mniej aromatyczne)
– w miejscach niezanieczyszczonych, daleko od dróg i miasta
SKŁADNIKI a bardziej proporcje:
100 sztuk żółtych główek mniszku lekarskiego
zależnie czy kwiatki są duże czy małe jest to od 50 do 100 gramów
100 gramów cukru
woda
1/5 cytryny
WYKONANIE miodu z mniszka lekarskiego:
1. Zbieramy mlecze – same kwiatki.
2. Odrywamy jedynie płatki (mogą być też pojedyncze listki, które są przy płatkach), umieszczamy w rondelku.
3. Zalewamy wodą – tylko aby przykryła mlecze.
4. Zagotowujemy.
5. Studzimy, najlepiej odstawić na kilka godzin.
6. Odciskamy, płyn zostawiamy, płatki wyrzucamy.
7. Dodajemy cukier i sparzoną cytrynę (ze skórką), gotujemy do momentu zagęszczenia. Zależnie ile daliśmy wody, jaką gęstość chcemy uzyskać, jaki mamy rondelek, moc gazu oraz jaką porcję robimy – od 20 do 60 minut.
8. Przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Wyjadamy łyżeczką, jemy z goframi, naleśnikami, można dodać do herbatki.. sposobów wykorzystania jest bez liku 🙂
Smacznego 🙂
PRZEPIS w wykorzystaniem MIODKU MAJOWEGO:
BABKA Z RABARBAREM z MIODKIEM MAJOWYM (miodem z mniszka lekarskiego):
