Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

Tradycyjny PIERNIK MARCHEWKOWY bez miodu

Tradycyjny PIERNIK MARCHEWKOWY bez miodu

Tradycyjny PIERNIK MARCHEWKOWY bez miodu – piernik z czasów, kiedy marchewka była jeszcze warzywem* a sąsiadki przychodziły na plotki bez zapowiedzi..

Tradycyjny piernik, pieczony z podstawowych produktów, jakie zawsze były w domach – mąki, masła, jajek, marchewki i wielu aromatycznych przypraw. 

 

SKŁADNIKI na keksówkę 10 x 32 cm:

(w składnikach bardziej chodzi o proporcje niż o wagę, moja szklanka ma ok. 300ml)

2 szklanki startej marchewki – ok. 250 gram
80 gram masła o temperaturze pokojowej
3 duże / 4 małe jajka
2 szklanki mąki – ok. 330 gram
2/3 szklanki cukru lub cukru pudru – ok. 160-170  gram
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

10 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
10 ziaren pieprzu czarnego
kawałek gałki muszkatołowej lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 i 1/2 łyżeczki kakao
ewentualnie – skórka lub sok z cytryny

tłuszcz do wysmarowania blachy
mąka, bułka tarta lub kasza manna do wysypania natłuszczonej foremki


WYKONANIE:

1. PRZYPRAWY DO PIERNIKA. W moździerzu rozgniatamy ziele angielskie, pieprz, goździki, dodajemy pozostałe przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.

2. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Do dużej miski wkładamy miękkie masło, cukier, żółtka i ucieramy na puszystą masę.

4. Dodajemy marchewkę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, również odrobinę kakao. Mieszamy. Masa powinna być gęsta.

5. Białka ubijamy na sztywną pianę (odrobina soli sprawi, że ubiją się szybciej), dodajemy do masy, mieszamy delikatnie łyżką.

6. Masę wylewamy do natłuszczonej, wysypanej mąką, bułką tartą lub kaszą manną foremki. Foremka nie może być wypełniona bardziej niż 2/3 formy ponieważ piernik urośnie.

7. Pieczemy w temperaturze ok. 160’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce przez ok. godzinę.

Ciasto można polać polewą czekoladową lub śmietanową.

Smacznego 🙂

 

A z marchewki możemy również zrobić zupełnie inne ciasto
TARTĘ MARCHEWKOWĄ:

*Wg UE marchewka to owoc, zmiana została wprowadzona kilka lat temu na prośbę Portugalii, która chciała produkować owocowe, marchewkowe dżemy 🙂

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *