Ciasto JOGURTOWE na maśle, z czekoladą i porzeczkami

161

CIASTO JOGURTOWE, na maśle, z białą czekoladą i CZERWONYMI PORZECZKAMI

To kolejny przepis na proste i szybkie ciasto. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty jednakże bardzo przydatne są przepisy na szybkie ciasta, których na blogu zamierzam umieścić troszkę więcej. Dla mnie bardzo ważne by takie ciasto nie było suche, dlatego bardzo często dodaję owoce czy twaróg. Tym razem – będzie z dodatkiem domowego, bardzo gęstego jogurtu oraz czerwonych porzeczek z własnego ogródka. Porzeczki mrożę przede wszystkim by przygotowywać smakowe wody do picia. Dzbanek wody + garść porzeczek z zamrażarki idealnie gasi pragnienie a dodatkowo bardzo ładnie wygląda na stole z czerwonymi kuleczkami 🙂 Wydaje mi się, że porzeczki to jedne z tych owoców, obok mirabelek czy agrestu, które są bardzo niedoceniane. Dla wielu są zbyt kwaśne – ale wystarczy je tylko odpowiednio połączyć 🙂

Ciasto jogurtowe z porzeczkami – lekkie, delikatne, bardzo wilgotne, z owocami, które oczywiście podczas pieczenia się rozpadają, polane białą czekoladą. Chrupiąca, zarumieniona skórka plus wilgotny środek czyli coś, co idealnie pasuje do herbatki czy kawy.

Upieczone ciasto, odpowiednio zabezpieczone przed wysychaniem (np. folia aluminiowa) – może stać nawet do tygodnia i nie traci na jakości!

Za każdym razem kiedy przygotowuję ciasto przypomina mi się telefon od mojej Przyjaciółki, która odbywała wówczas kurs dietetyki. Zadzwoniła do mnie w przerwie by podzielić się tym, co Pani Wykładowczyni powiedziała na zajęciach o ciastach: „Chcecie jeść ciasta? Zróbcie je sami lub znajdzie sobie kogoś kto zrobi Wam ciasto na maśle, jajkach i cukrze”. To niby takie oczywiste, ale było to porównanie do sklepowych wypieków, które mają często mało wspólnego z masłem i wiejskimi jajkami.

CIASTO JOGURTOWE, na maśle, z białą czekoladą i CZERWONYMI PORZECZKAMI

składniki na 2 foremki: keksówkę 35 x 11 cm + foremkę 12 x 20 cm lub 1 większą ok 20 x 30 cm
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 10 mins
Course CIASTA, DESERY
Servings 10

Ingredients
  

ciasto:

  • 200 gramów masła miękkiego
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 200 gramów jogurtu (u mnie domowy jogurt)
  • 100 gramów białej czekolady (1 tabliczka)
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gramów czerwonej porzeczki (poza sezonem – mrożona)
  • tłuszcz do nasmarowania foremki
  • mąka lub kasza manna do obsypania foremki

wierzch:

  • 1 tabliczka białej czekolady

Instructions
 

  • Przed przystąpieniem do zrobienia ciasta – rozpuszczamy tabliczkę czekolady nad kąpielą wodną, przygotowujemy foremkę – natłuszczamy i obsypujemy mąką, rozgrzewamy piekarnik.
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej.
  • Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i trzecie i miksujemy. Musimy uzyskać puszystą masę.
  • Dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy roztopioną białą czekoladę, miksujemy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.
  • Dodajemy owoce i mieszamy łyżką.
  • Pieczemy w 160C z włączonym termoobiegiem przez ok. 50 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, choć patyczek może tu być zwodniczy ponieważ owoce nadają ciastu dużą wilgotność.
  • Wystudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną wcześniej nad kąpielą wodną – czyli do jednego garnka wlewamy wodę, w drugim, który stawiamy na nim, wkładamy połamaną czekoladę, podgrzewamy.

Smacznego 🙂

A przy okazji czerwonych porzeczek, przepis na dżem, który wyśmienicie pasuje do gofrów lub naleśników z bitą śmietaną (ponieważ jest lekko kwaskowy):

Gdybyście chcieli zacząć robić DOMOWY JOGURT, zachęcam do lektury o jogurcie:

Dodaj komentarz

Close
error: