Ciasto JOGURTOWE na oleju z owocami z kompotu

Ciasto JOGURTOWE na oleju z owocami z kompotu

To kolejny przepis, który powstał “na potrzeby” tego, co jest w lodówce, co zostaje, co jest zawsze oraz z potrzeby rozszerzenia możliwości szybkich, wilgotnych ciast.
Zazwyczaj przepisy podawane są “na kubeczki”, w których kupuje się jogurt. Ciasto robię z domowego, gęstego jogurtu, ale postanowiłam przeliczyć również na kubeczki – akurat na takie, których mam kilka i łatwo mi było odliczyć wszystko w jednym czasie. Osobiście preferuję podawanie składników wagowo a nie na szklanki czy kubeczki, ponieważ wydaje mi się, że jest to precyzyjniejsze i… nie trzeba myć tylu kubeczków 🙂

To ciasta z kategorii – szybkie (10-15 minut + pieczenie 30 minut), wilgotne, idealne jako lekki deser do herbatki, nie będę ukrywać, że nie jakieś nadzwyczajne, ale słodkie, dobre, domowe, lekkie, z dodatkiem owoców.
Do wykonania potrzebujemy (oprócz składników) 2 miseczki, łyżkę, wagę i foremkę do pieczenia.

SKŁADNIKI na ciasto jogurtowe na oleju, na foremkę 22 x 32 cm:

składniki mokre:
★ 180 ml oleju roślinnego (1 kubeczek)
★ 180 gramów gęstego jogurtu naturalnego (1 kubeczek)
★ 3 całe, duże jajka

składniki suche:
★ 300 gramów mąki pszennej 450 lub 650 (3 kubeczki)
★ 160 gramów cukru (1 bardzo czubaty kubeczek)
★ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

+ owoce z 1 słoika kompotu czyli 150 gram odsączonych węgierek z kompotu (niecały 1 kubeczek)
+ 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania wierzchu ciasta przed pieczeniem
+ tłuszcz do posmarowania blaszki i mąka do oprószenia

WYKONANIE:

1. Składniki dzielimy na suche i mokre, mokre – umieszczamy w 1 miseczce – suche, w drugiej mokre (kolejność jest obojętna). Każde z nich mieszamy, bardzo ważne aby dobrze wymieszać mokre składniki.

2. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre (olej + jajka + jogurt), wszystko dokładnie mieszamy łyżką, nie potrzebujemy do tego miksera.

3. Dodajemy owoce z kompotu (muszą być odsączone aby nie rozwodniły nam za bardzo ciasta).

4. Masę wylewamy do natłuszczonej, oprószonej foremki – u mnie dość szeroka, prostokątna i niska.
Jeśli użyjemy innych foremek, mniejszych i wyższych – czas pieczenia może się wydłużyć.

5. Wierzch masy posypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego – zrobi się dzięki temu po upieczeniu słodka, chrupiąca skorupka.

6. Pieczemy ok. 30 minut w piecu rozgrzanym do 160-170’C z włączonym termoobiegiem.

Najlepiej ciasto sprawdzić metodą “suchego patyczka” czyli wbijamy w środek ciasta drewniany patyczek (np. taki szaszłykowy) i jeśli po wyciągnięciu jest suchy – ciasto jest upieczone.

Smacznego 🙂

A tu znajdziecie przepis na ciasto jogurtowe robione na maśle (troszkę inne, z dodatkiem białej czekolady):

Gdybyście chcieli zacząć robić DOMOWY JOGURT,
zachęcam do lektury o jogurcie:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×