CIASTO MAKOWE białkowe
czyli ciasto do zrobienia kiedy zostaną nam białka jajek… a nie chcemy robić bez*, do których moglibyśmy je zużyć.
Jest to ciasto lekkie, dość suche, słodkie, najlepiej smakuje polane białą czekoladą. No i bardzo proste i szybkie 🙂
Białka możemy “zbierać” (jeśli robimy tarty, faworki lub inne pyszności, w których wykorzystujemy same żółta) przez kilka dni, przechowując w szczelnie zamkniętym słoiczku. U mnie, jak słoiczek się zapełni lub jest przynajmniej połowa, najczęściej robię bezy – małe, duże, białe, kolorowe, przeróżne 🙂 Ale nie tylko.. Dziś ciasto makowe…
CIASTO MAKOWE białkowe – gdy zostaną nam białka…
Składniki
ciasto:
- 1 szklanka / filiżanka białek jaj (szklanka = ok. 200 ml)
- szczypta soli
- 1 szklanka / filiżanka cukru pudru
- 1 szklanka / filiżanka maku niemielonego
- 1 szklanka / filiżanka mąki pszennej
- 100 gramów masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
- 100 gramów białej czekolady
Instrukcje
- W rondelku roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.
- Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.
- Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.
- Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
- Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.
- Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).
- Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150'C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.
- Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną – 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.
Smacznego 🙂
PRZEPIS NA INNE CIASTO – ciasto MAKOWE – z bananami i serkiem mascarpone:
*Przepis na BEZY: