ZIELONY KOKTAJL detoksykujący – moc owoców, warzyw i nie tylko.
Zielony detoksykujący koktajl to super nawadniający, zdrowy, detoksykujący koktajl z owoców i warzyw. Wiadomo, że nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Musimy szczególnie o tym pamiętać w ciepłe dni. Koktajl, poza tym że nawadnia, posiada mnóstwo witamin i minerałów. Ja dodatkowo do swojego dodaję: witaminy, wyciągi ziołowe i to, co potrzebuję dostarczyć organizmowi każdego dnia i mogę to zrobić w postaci płynnej. Jest to dla mnie bardzo wygodne.
Przygotujcie swoje koktajle i dodajcie to, co Wy potrzebujecie. Mogą być to witaminy, minerały, najróżniejsze preparaty. To prosty i smaczny sposób aby przyjmować dzienną dawkę swoich suplementów.
Aby przygotować smaczny koktajl, należy pamiętać aby używać najbardziej dorodne, soczyste i zdrowe owoce i warzywa. Można je dowolnie mieszać i łączyć ze sobą wedle upodobania. A im więcej i różnorodniej – tym lepiej! W moich zielonych koktajlach znajdują się przede wszystkim zielone i żółte owoce oraz szpinak.
Szpinak jest tutaj bazowy, stąd kolor. Bazą jest również banan. Nie może zabraknąć awokado. Z cytrusów dorzucam sok z pomarańczy oraz sok z cytryny lub limonki. Lubię wykorzystywać kiwi oraz gruszki. Do dla urozmaicenia smaku dorzucam świeże listki mięty lub melisy.
Mając te owoce i warzywa jestem w stanie przygotować kilka wersji koktajli, zależnie od tego na co mam ochotę oraz jakimi składnikami dysponuję.
ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 1
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1/2 avocado
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 1 kiwi
- szczypta soli
- woda
ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 2
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1/2 avocado
- sok z 1 pomarańczy
- kawałek ananasa / mango / melon
- sok z 1 cytryny / limonki
- kilka listków melisy
- kilka listków mięty
- szczypta soli
- woda
ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 3
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1 gruszka
- 1/2 avocado
- 2 kiwi
- sok z 1 pomarańczy
- kilka listków melisy
- kilka listków mięty
- szczypta soli
- woda
ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 4
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1/2 avocado
- 2 kiwi
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- natka pietruszki
- opcjonalnie listki: bazylii, mięty
- szczypta soli
- woda
PRZYGOTOWANIE: umieszczamy wszystkie (umyte, obrane te które obieramy) owoce i warzywa w blenderze / misie i miksujemy. Dodajemy wodę, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy ewentualne dodatki (lista poniżej).
RADY:
– nie przygotowujemy koktajlu na zapas, jeśli wyszło nam za dużo napoju – przechowujemy w lodówce, ale wypijamy w miarę szybko
– owoce i warzywa wykorzystujemy najlepszej jakości
– używamy dobrej jakości wodę: źródlaną, przefiltrowaną lub szungitową
– używamy sól “żywą”, może być to sól kłodawska, sól homalajska
Co więc jest w takim koktajlu:
AWOKADO – witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, (B1, B2, B9 – kwas foliowy, B5 – kwas pantotenowy), wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, fosfor + bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
BANAN – witamina C, B6, A, E, K, potas, magnez, wapń, jod, fosfor
CYTRYNA – witamina C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo
GRUSZKA – witamina A, B1, B2, B6, K, C, PP, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod, błonnik pokarmowy
KIWI – witamina C, A, E, K, błonnik, potas, żelazo i wapń, kwasy Omega-3, luteina. ‘
LIMONKA – witaminy z grupy B (B1, B2, B3, i B6), potas, sód, wapń, miedź, cynk, żelazo, magnez, fosfor
POMARAŃCZA – witamina A, C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), beta-karoten, B9 – kwasu foliowy, B5 – kwasu pantotenowego, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk
SZPINAK – potasu, magnezu, cynk, miedź. żelazo oraz witamina A, C i E
Moje różne dodatki do koktajlu w postaci proszku / płynu to:
- Witamina D3 + K2 w płynie, Aura
- Witamina A + E w płynie, Aura
- Complex witamin z grupy B w płynie, Aura
- witamina D3 w oleju z czarnuszki w płynie, Herbal Monasterium
- Wyciąg z kurkumy, Aura
- Dodatek do koktajli Superfods mix detoks Purella, który składa się z baobabu, spiruliny i chlorelli. Jest w nim również siemię lniane oraz błonnik.
- Błonnik jabłkowy -dodaję jeśli wiem że tego dnia wypiję dużo płynów. Należy pamiętać że suplementując właśnie błonnik należy wypić odpowiednią ilość wody.
- Niezbędnym moim koktajlu jest oczywiście kolagen premium 10000 od Yango. ale może być również kolagen w proszku lub kolagen typowo na stawy (typu II) – zależnie kto co potrzebuje
- Jako dodatek dorzucam nalewkę Detoks firmy Aura. To ciekawa mieszanka składająca się z ekstraktu z zielonej herbaty, ekstraktu z bakopy, ekstraktu z żeń-szenia, ekstraktu z czosnku zawiera również młody jęczmień, witamina C i E.
W całym napoju mam więc mnóstwo witamin i minerałów pochodzących z owoców i warzyw oraz są dodatkowe substancje, a wszystko to powoduje że koktajl jest zdrowy, pożywny, nawadniający, detoksykujący i idealny na ciepłe dni. A co najważniejsze – SMACZNY!
SMACZNEGO!
I NA Zdrowie!
Komponujecie własne koktajle, z produktów,
które lubicie i które Wam smakują.
Nawadniajcie się.
Jedzcie dużo owoców i warzyw bo
to witaminy i minerały czyli dobre paliwo dla organizmu.
Wybierajcie najdorodniejsze owoce.
Czerpcie przyjemność z komponowania własnych napojów.
Posadźcie miętę i melisę, aby dodawać swoje zioła.
Znajdźcie chwilę, aby na spokojnie usiąść ze szklanka napoju,
najlepiej na tarasie, w ogródku aby czerpać
witaminę D3 w najlepszej postaci czyli naturalnej.