ZIELONY KOKTAJL detoksykujący – przepis na detoks z owoców, warzyw i suplementów

ZIELONY KOKTAJL detoksykujący – moc owoców, warzyw i nie tylko.

Zielony detoksykujący koktajl to super nawadniający, zdrowy, detoksykujący koktajl z owoców i warzyw. Wiadomo, że nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Musimy szczególnie o tym pamiętać w ciepłe dni. Koktajl, poza tym że nawadnia, posiada mnóstwo witamin i minerałów. Ja dodatkowo do swojego dodaję: witaminy, wyciągi ziołowe i to, co potrzebuję dostarczyć organizmowi każdego dnia i mogę to zrobić w postaci płynnej. Jest to dla mnie bardzo wygodne.

Przygotujcie swoje koktajle i dodajcie to, co Wy potrzebujecie. Mogą być to witaminy, minerały, najróżniejsze preparaty. To prosty i smaczny sposób aby przyjmować dzienną dawkę swoich suplementów.

Aby przygotować smaczny koktajl, należy pamiętać aby używać najbardziej dorodne, soczyste i zdrowe owoce i warzywa. Można je dowolnie mieszać i łączyć ze sobą wedle upodobania. A im więcej i różnorodniej – tym lepiej! W moich zielonych koktajlach znajdują się przede wszystkim zielone i żółte owoce oraz szpinak.

Szpinak jest tutaj bazowy, stąd kolor. Bazą jest również banan. Nie może zabraknąć awokado. Z cytrusów dorzucam sok z pomarańczy oraz sok z cytryny lub limonki. Lubię wykorzystywać kiwi oraz gruszki. Do dla urozmaicenia smaku dorzucam świeże listki mięty lub melisy.

Mając te owoce i warzywa jestem w stanie przygotować kilka wersji koktajli, zależnie od tego na co mam ochotę oraz jakimi składnikami dysponuję.

ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 1

  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1/2 avocado
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • 1 kiwi
  • szczypta soli
  • woda

ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 2

  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1/2 avocado
  • sok z 1 pomarańczy
  • kawałek ananasa / mango / melon
  • sok z 1 cytryny / limonki
  • kilka listków melisy
  • kilka listków mięty
  • szczypta soli
  • woda

ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 3

  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1/2 avocado
  • 2 kiwi
  • sok z 1 pomarańczy
  • kilka listków melisy
  • kilka listków mięty
  • szczypta soli
  • woda

ZIELONY KOKTAJL NA DETOKS, wersja 4

  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1/2 avocado
  • 2 kiwi
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie listki: bazylii, mięty
  • szczypta soli
  • woda

PRZYGOTOWANIE: umieszczamy wszystkie (umyte, obrane te które obieramy) owoce i warzywa w blenderze / misie i miksujemy. Dodajemy wodę, sól i miksujemy. Na koniec dodajemy ewentualne dodatki (lista poniżej).

RADY:
– nie przygotowujemy koktajlu na zapas, jeśli wyszło nam za dużo napoju – przechowujemy w lodówce, ale wypijamy w miarę szybko
– owoce i warzywa wykorzystujemy najlepszej jakości
– używamy dobrej jakości wodę: źródlaną, przefiltrowaną lub szungitową
– używamy sól “żywą”, może być to sól kłodawska, sól homalajska

Co więc jest w takim koktajlu:

AWOKADO – witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, (B1, B2, B9 – kwas foliowy, B5 – kwas pantotenowy), wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, fosfor + bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

BANAN – witamina C, B6, A, E, K, potas, magnez, wapń, jod, fosfor

CYTRYNA – witamina C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo

GRUSZKA – witamina A, B1, B2, B6, K, C, PP, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod, błonnik pokarmowy

KIWI – witamina C, A, E, K, błonnik, potas, żelazo i wapń, kwasy Omega-3, luteina. ‘

LIMONKA – witaminy z grupy B (B1, B2, B3, i B6), potas, sód, wapń, miedź, cynk, żelazo, magnez, fosfor

POMARAŃCZA – witamina A, C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), beta-karoten, B9 – kwasu foliowy, B5 – kwasu pantotenowego, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk

SZPINAK – potasu, magnezu, cynk, miedź. żelazo oraz witamina A, C i E

Moje różne dodatki do koktajlu w postaci proszku / płynu to:

W całym napoju mam więc mnóstwo witamin i minerałów pochodzących z owoców i warzyw oraz są dodatkowe substancje, a wszystko to powoduje że koktajl jest zdrowy, pożywny, nawadniający, detoksykujący i idealny na ciepłe dni. A co najważniejsze – SMACZNY!

A TERAZ KILKA POMYSŁÓW NA DODATKI DO KOKTAILI,
należy pamiętać, aby dobrać co, czego potrzebuje nasz organizm:

SMACZNEGO!
I NA Zdrowie!

Komponujecie własne koktajle, z produktów,
które lubicie i które Wam smakują.
Nawadniajcie się.
Jedzcie dużo owoców i warzyw bo
to witaminy i minerały czyli dobre paliwo dla organizmu.
Wybierajcie najdorodniejsze owoce.
Czerpcie przyjemność z komponowania własnych napojów.
Posadźcie miętę i melisę, aby dodawać swoje zioła.
Znajdźcie chwilę, aby na spokojnie usiąść ze szklanka napoju,
najlepiej na tarasie, w ogródku aby czerpać
witaminę D3 w najlepszej postaci czyli naturalnej.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×