ciasto BLOK CZEKOLADOWY – hit uwielbiany przez Wszystkich, bez pieczenia
Blok czekoladowy znany jest chyba Większości.. znany i zarówno kochany…
A kochać go można i za smak ale również za:
łatwość wykonania
szybkość robienia
łatwość krojenia
składniki, które często możemy mieć pod ręką, a przynajmniej kupić na zapas 🙂
To słodki deser, który przechowujemy w lodówce. Jego kolejna zaletą jest to, że jest dobry przez wiele dni.. o ile szybciej nie zniknie.
Do umieszczenia przepisu na blogu przyczyniła się Komunia Mojego Bratanka, na której blok czekoladowy zrobił furorę i zniknął jako pierwsze ciasto. Nie mogło go więc zabraknąć w przepisach. Proporcje przekazane przez Mamę Basi, u której ciasto nazywane jest “blokiem Dziedzicowej”. Ciekawe jakie jeszcze ciasta w swoim repertuarze ma Pani Dziedzicowa?
SKŁADNIKI na BLOK CZEKOLADOWY:
na 1 tortownicę fi 24-30 cm lub 2 o średnicy 16cm:
★ 1 masło 200g (niesolone, 82%)
★ 2 czubate łyżki kakao
★ 1 i 1/2 szklanki* cukru
★ 1/2 wody
★ 2 cukry waniliowe lub inny aromat wg uznania
★ 500g mleka w proszku, u mnie to w biało-czarnym opakowaniu, choć wg niektórych te sprzedawane z niebieskim są lepsze na blog. Sprawdźcie sami 🙂
★ 300-400g herbatników
★ opcjonalnie: orzechy, bakalie
* klasyczna szklanka 250ml.
WYKONANIE:
- Do garnka (dużego jeśli chcemy w nim zrobić całą masę na ciasto) wkładamy: masło, kakao, cukier, cukier waniliowy, wlewamy wodę i zagotowujemy.
- Studzimy.
- Dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
- Dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy.
- Przekładamy do foremki (najlepiej otwieranej tortownicy, aby łatwo było wyjąć), wyłożonej na dnie papierem, ugniatamy.
- Schładzamy w lodówce.
- Serwujemy.