kryształki ALG JAPOŃSKICH i KEFIR WODNY z PODWÓJNEJ FERMENTACJI

kryształki ALG JAPOŃSKICH i KEFIR WODNY z PODWÓJNEJ FERMENTACJI

Krótki wstęp o kryształkach alg japońskich:

KRYSZTAŁKI ALG JAPOŃSKICH znane również jako algi morskie czy też algi japońskie to symbioza mikroorganizmów – drożdży i baketrii zdolnych do fermentacji. Odżywiają się cukrem, a w wyniku fermentacji osłodzonej wody – wytwarzają smaczny, lekko gazowany, bardzo zdrowy napój zwany KEFIREM WODNYM.

Wyglądają jak pokruszony lód, są przezroczyste, mają nieregularny kształt, a ich wielkość może być od ziarenka piasku do nawet 2-3 cm.

Hodowla jest bardzo prosta – umieszcza się je z naczyniu, zalewa osłodzoną woda i dodaje rodzynki lub inne bakalie (są również szkoły gdzie pomija się ten etap, uważa, że lepszy kefir wychodzi jednak z ich dodatkiem).

Cykl trwa przeciętnie od 24 do 48 godzin, a hodowlę przeprowadza się w temperaturze pokojowej.

Kefir wodny ma bardzo dobrze nawadnia organizm, ale przede wszystkim przyrządza się go ze względu na jego zdrowotne właściwości.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KEFIRU WODNEGO:

  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Działa przeciwzapalne
  • Przyspiesza perystaltykę jelit
  • Pomaga przy zakażeniach przewodu pokarmowego oraz leczy zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia) dzięki przywróceniu naturalnej mikroflory jelitowej
  • Przyspiesza trawienie białek mleka, łagodzą objawy nietolerancji laktozy
  • Zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków
  • Pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • Działa zbawiennie na problemy trądzikowe
  • Zapobiega i leczą alergie
  • Korzystnie wpływa na szkliwo, zapobiegają próchnicy
  • Stanowi bogactwo witamin – dostarcza witaminy PP, kwasu foliowego, witaminy H i witaminy B6
  • Wpływa na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca
  • Zmniejsza negatywne skutki: zażywania leków, zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu
  • Zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe
  • Zapobiega rozwojowi raka jelita grubego można je stosować w kosmetyce (jako tonik, do przemywania rąk, twarzy)

Więcej o kryształkach alg można przeczytać tutaj.

KEFIR WODNY możemy pić:
– zarówno z pierwszej, standardowej i klasycznej fermentacji.
Jest on bardzo delikatny, choć to również zależy czy cykl trzymamy 24 czy 48 godzin. Możemy również trzymać do 3 dni, ale musimy mieć odpowiednie proporcje cukru do kryształków, aby algom na pewno nie zabrakło pożywki. W przypadku braku cukru – umrą. Osobiście najbardziej lubię 2-dniowy cykl, ale to kwestia preferencji oraz odpowiedniej proporcji cukru do kryształków i wody.

oraz z wtórnej fermentacji / napój nazywa się wówczas kefirem wodnym z drugiej fermentacji lub napojem gazowanym z kefiru wodnego
Gotowy kefir zawiera bakterie i drożdże ze scoby (symbiozy drożdży i bakterii czyli z kryształków) dzięki czemu w bardzo łatwy sposób możemy wykonać taki gazowany napój. Do gotowego kefiru wodnego dodajemy owoce lub naturalne soki, napary z dodatkiem cukru lub nawet warzywa i odstawiamy na kolejne 2-3 dni.

KEFIR WODNY Z PODWÓJNEJ (WTÓRNEJ) FERMENTACJI

Jak zrobić drugą fermentacje kefiru wodnego z kryształków alg japońskich?

Pierwszy cykl wykonujemy normalnie:
1. Algi przepłukujemy chłodną, bieżącą wodą na sitku, umieszczamy w szklanym naczyniu.
2. Zalewamy osłodzoną, ostudzoną wodą i odstawiamy na 24-48 godziny w temperaturze pokojowej z miejsce oświetlone, ale nie na bezpośrednie światło. Proporcja cukru do kryształków uzależniona jest od długości cyklu, temperatury otoczenia i naszych preferencji, może być od 1:1 do nawet 1:5.
3. Kiedy kefir jest gotowy (zależnie od preferencji od 1 do 3 dni) – zlewamy go przez sitko / lejek z sitkiem do np. słoja lub butelki. Kryształki nastawiamy na kolejny cykl.

A następnie:
4. Do uzyskanego kefiru wodnego dorzucamy pokrojone (ewentualnie obrane jeśli wymagają obierania) owoceodstawiamy na kolejne 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Ja dodałam:
– winogrona, pomarańczę, cytrynę, kiwi, brzoskwinie, morele i śliwkę

Otrzymany napój cały czas będzie fermentował – musimy sami zdecydować kiedy chcemy przerwać drugi cykl i oddzielić owoce od płynu. Im dłuższa fermentacja – tym bardziej wyrazisty, kwaskowy smak napoju.
Gotowy napój możemy w razie potrzeby:
– dosłodzić miodem
– rozcieńczyć wodą

Jeśli wiemy, że kefir będziemy nastawiać na drugą fermentację – możemy się pokusić o większą ilość cukru dodaną do pierwszej fermentacji niż zazwyczaj.

5. Po zlaniu przechowujemy w lodówce, serwujemy najlepiej schłodzony lub z kostkami lodu.

Co się zmienia w naszym napoju:

  • jest bardziej przefermentowany
  • jest mniej słodki
  • “łapie” inny kolor, zależnie jakie owoce dodamy
  • bardzo dobrze gasi pragnienie, lepiej niż przy klasycznym, pojedynczym cyklu
  • bardzo dobrze nawadnia organizm (najlepiej pić małymi łyczkami)
  • i co najważniejsze: jest probiotyczny – zawiera kultury bakterii lub drożdży, które zbawiennie działają na nasz przewód pokarmowy.. czyli bardzo zdrowy!

Propozycja podania: z kostkami lodu i listkami świeżej mięty:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×