ZDROWE, KOLOROWE SOKI warstwowe – aby być pięknym i młodym!
Soki składające się z mnóstwa witamin i przeciwutleniaczy. Są zdrowe, orzeźwiające, nawadniają, działają zbawiennie na układ odpornościowy, przyśpieszają przemianę materii, oczyszczają organizm, alkalizują.. to tylko kilka z zalet picia świeżo wyciskanych soków.. Po za tym, kto by się opart takiej szklaneczce pełnej witamin i bajecznych kolorów?
TEORIA “W PIGUŁCE”
Soki ze zdjęcia zawierają:
ANANAS (bromelanina, mangan, żelazo, miedź) ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające
CZERWONA PORZECZKA (potas, witamina PP) – naturalny przeciwutleniacz, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, reguluje poziom cholesterolu, dba o zdrową mikroflorę jelitową (błonnik)
GREJPFRUT (witamina C, witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy) – bomba witaminowa, wzmacnia organizm, przyśpiesza przemianę materii
KIWI (witamina C – i to więcej niż w cytrynie czy w pomarańczy!) – naturalny przeciwutleniacz, wspomaga przemianę materii, pomaga w walce z przeziębienie
MANDARYNKA – (witamina C i A) – naturalny przeciwutleniacz, hamuje działanie wolnych rodników, wspomaga układ odpornościowy
SOKI – składniki i wykonanie:
zielono-żółty:
- ananas
- kiwi
pomarańczowo-różowo-czerwony:
- mandarynka
- grejpfrut
- czerwona porzeczka*
Aby uzyskać bajeczne kolorowe, warstwowe soki – wyciskamy każdy owoc oddzielnie (jedynie czerowna porzeczka była zblendowana, a nie wyciśnięta przez prasę) i powoli wlewamy na szklanki lub buteleczki 🙂 Każdy sok ma inną gęstość, dlatego jesteśmy w stanie uzyskać takie warstwy 🙂
Przy komponowaniu soków, warto zwrócić uwagę nie tylko na kolory, ale również na właściwości, aby ich skład i działania były różnorodne.
CO DAJĄ NAM ŚWIEŻO WYCISKANE SOKI?
- Mnóstwo witamin, szczególnie te wieloowocowe – zawierają ich szeroki przekrój. Te z kartonika je tracą podczas produkcji.
- To również mikro i makroelementy.
- Wzmacniają system immunologiczny.
- Oczyszczają organizm.
- Przyśpieszają przemianę materii.
- Nawadniają organizm.
- Są lekkostrawne, to brew pozorom bardzo ważne, bo proces trawienia jest bardzo energochłonny.
- Zależnie od składu – działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
- Alkalizują (odkwaszają), a przecież ph naszego organizmu jest bardzo ważne dla zdrowia.
- Powodują, że chodzimy na targ a nie do apteki, a witaminy są w szklance z pysznym płynem, a nie tabletce do połknięcia – to chyba przyjemniejsze :).
- Dają o wiele więcej przyjemności, smakowych i wizualnych, niż tabletki, nawet jak te są kolorowe.
- Powodują, że nie mamy napadów głodu.
SOK czy SMOOTHIE (KOKTAJL)?
SOK jest z sokowirówki lub wyciskarki, jest płynny, rzadki (ale nie jest klarowny jak kupne). Porównując tę samą objętość soku i koktajlu, sok będzie miał więcej witamin o mikroelementów, smoothie mniej. Ale wszystko zależy od naszych preferencji.
SMOOTHIE to koktajl przygotowany w blenderze, wszystkie składniki są zmiksowane, mają kremową konsystencję, często zawierają dodatkowo wodę, jogurt, mleko (często roślinne).
Czy sok czy smoothie – pijmy, bo warto 🙂
Soki warto pić regularnie, zalecana jest szklaneczka dziennie 🙂
Tak jak wodę – soki pijemy powoli, łyczek po łyczku, a nie “jednym haustem”… choć wiem, że może być to trudne przy takich pysznościach 🙂
O SOKACH OCZYSZCZAJĄCYCH znajdziecie tutaj.
Fajny artykuł. Również polecam soki, zwłaszcza warzywne. Od kiedy pojawiły się wyciskarki wolnoobrotowe, to zaczęłam robić soki wg. przepisów terapiasokami.pl . Wyleczyłam się z migreny i anemii. Przy okazji trochę schudłam. Czyli same pozytywy.