SAŁATKA WARZYWNA TATY
czyli tradycyjna sałatka warzywna, robiona od wielu, wielu lat. Znam ją od urodzenia i nie byłabym w stanie zliczyć ile razy była przygotowywana i jedzona – na pewno nieskończenie wiele i wiąże się z nią wiele rodzinnych historii.
Bez niej nie ma świąt i wielu uroczystości, choć jest również robiona bez okazji. Zawsze w dużej ilości (ponieważ jest czasochłonna) i zawsze szybko znika.. I zawsze jest tak samo pyszna.

SAŁATKA WARZYWNA
proporcja na dużą, "imprezową" porcję
Składniki
- 1 kg ziemniaków sałatkowych twardych, które nie rozpadną się w sałatce
- 1,2 KG marchewki
- 0,5 kg selera
- 2-3 szt korzenia pietruszki
- 8 średnich jabłek słodko kwaśnych (lub 6 dużych)
- 8 jajek
- 70 gramów kiszonego ogórka
- 2 średnie cebule
- 2 puszki groszku konserwowego (ok. 400 gramów)
- 500 ml majonezu
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Na taką dużą porcję będziemy potrzebowali garnka ok. 10-12 litrowego. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, jajka dokładnie myjemy i niebrane wkładamy do dużego garnka zaczynając od warzyw, które najdłużej się gotują – selera, pietruszki, później wkładamy marchewkę, ziemniaki, na sam wierzch jajka. Zalewamy dużą ilością wody, nie solimy, gotujemy na małym ogniu (nie na dużym, aby ziemniaki w mundurkach nie popękały). Warzywa nie mogą się rozgotować, muszą być "aldente". Wyjmujemy stopniowo – najpierw ugotowane jajka, następnie po ok. 25 minutach – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera (gotuje się nawet do godziny).
- Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę.
- Ogórki, cebulkę kroimy w kosteczkę.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy w kosteczkę. Jabłka kroimy na sam koniec, aby nie ściemniały podczas czekania na resztę składników.
- Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy groszek konserwowy, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Koniecznie zostawiamy do przegryzienia.


Smacznego 🙂
Z Przepisów Mojego Taty polecam również cudowny, DOMOWY SMALEC: