SAŁATKA WARZYWNA TATY

187

SAŁATKA WARZYWNA TATY

czyli tradycyjna sałatka warzywna, robiona od wielu, wielu lat. Znam ją od urodzenia i nie byłabym w stanie zliczyć ile razy była przygotowywana i jedzona – na pewno nieskończenie wiele i wiąże się z nią wiele rodzinnych historii.

Bez niej nie ma świąt i wielu uroczystości, choć jest również robiona bez okazji. Zawsze w dużej ilości (ponieważ jest czasochłonna) i zawsze szybko znika.. I zawsze jest tak samo pyszna.

SAŁATKA WARZYWNA

proporcja na dużą, "imprezową" porcję
Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 1 hr
czas na przegryzienie 3 hrs
Total Time 5 hrs 30 mins
Course KOLACJE, ŚNIADANIA
Cuisine polska, tradycyjna
Servings 10

Ingredients
  

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych twardych, które nie rozpadną się w sałatce
  • 1,2 KG marchewki
  • 0,5 kg selera
  • 2-3 szt korzenia pietruszki
  • 8 średnich jabłek słodko kwaśnych (lub 6 dużych)
  • 8 jajek
  • 70 gramów kiszonego ogórka
  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki groszku konserwowego (ok. 400 gramów)
  • 500 ml majonezu
  • sól
  • pieprz

Instructions
 

  • Na taką dużą porcję będziemy potrzebowali garnka ok. 10-12 litrowego. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, jajka dokładnie myjemy i niebrane wkładamy do dużego garnka zaczynając od warzyw, które najdłużej się gotują – selera, pietruszki, później wkładamy marchewkę, ziemniaki, na sam wierzch jajka. Zalewamy dużą ilością wody, nie solimy, gotujemy na małym ogniu (nie na dużym, aby ziemniaki w mundurkach nie popękały). Warzywa nie mogą się rozgotować, muszą być "aldente". Wyjmujemy stopniowo – najpierw ugotowane jajka, następnie po ok. 25 minutach – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera (gotuje się nawet do godziny).
  • Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę.
  • Ogórki, cebulkę kroimy w kosteczkę.
  • Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy w kosteczkę. Jabłka kroimy na sam koniec, aby nie ściemniały podczas czekania na resztę składników.
  • Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy groszek konserwowy, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Koniecznie zostawiamy do przegryzienia.

Smacznego 🙂

Z Przepisów Mojego Taty polecam również cudowny, DOMOWY SMALEC:

Dodaj komentarz

Close
error: