TARTA Z RICOTTĄ I OWOCAMI na kruchym, słodkim spodzie.
Masa z serkiem ricotta jest bardzo puszysta, lekko słodka a owoce nadają ciastu dużo świeżości i soczystości. Prosta i szybka tarta – zarówno szybka do przygotowania jak i szybka do zniknięcia z talerzy 😉 Spód do tarty możemy przygotować wcześniej, a ciasto dokończyć w kilka minut przed wizytą gości lub kiedy mamy na nie ochotę. Masy nie gotujemy.. więc wystarczy kilka minut 🙂
SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD:
★ 200 gramów mąki
★ 135 gramów masła
★ 65 gramów cukru, możemy dać również cukier waniliowy
★ szczypta soli
★ 1 żółtko
★ 2 łyżki śmietany lub chłodnej wody
NADZIENIE:
★ 250 gramów ricotty
★ 200 ml śmietany 30%
★ 50 gramów cukru pudru
★ 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
owoce do ozdobienia – u mnie maliny, truskawki, wiśnie, czarne porzeczki
WYKONANIE:
1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.
3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem) lub obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.
4. NADZIENIE. Śmietanę ubijamy mikserem.
5. Ricottę przekładamy do misy blendera, dodajemy cukier puder, sok z cytryny lub pomarańczy i miksujemy. Możemy to również zrobić ręcznie. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką.
6. Masę wykładamy na wystudzony spód, dekorujemy owocami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂