JAGLANE KRUCHE CIASTECZKA – bezglutenowe

JAGLANE KRUCHE CIASTECZKA – bezglutenowe ciasteczka, lekko wytrawne i niezbyt słodkie.

Mąka jaglana ma delikatnie gorzkawą nutę, którą wyczuwa się w ciasteczkach 🙂
Z racji, że nie są wykonane z mąki pszennej, nie zawierają glutenu i  podczas pieczenia nie rosną już bardzo i tłoczone wzorki powstałe podczas formowania ciasteczek -zostają widoczne po upieczeniu. Kto by nie chciał takiego ciasteczka z serduszkiem?

SKŁADNIKI:

2 małe lub 1 duże jajko
200 gramów mąki jaglanej
40 gramów cukru
40 gramów masła
20-40 gramów czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Mąką jaglaną można zrobić samemu – wystarczy zmielić kaszę jaglaną 🙂

1. Do miseczki wsypujemy mąkę, zimne, pokrojone w kostkę masło, dodajemy jajka (najlepiej również zimne), cukier, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozdrobnioną czekoladę (najłatwiej zetrzeć/rozkruszyć ją ostrym nożem). Ciasta nie wyrabiamy długo, ugniatamy jedynie do uzyskania jednolitej masy.

2. Chłodzimy w lodówce min. godzinę.

3. Schłodzone ciasto dzielimy nożem na 12-15 części i formujemy ciasteczka.
Kruche ciasto jest klejące, dlatego najłatwiej zrobić najpierw kuleczki, a następnie z nich ciasteczka.
Na blaszce zostawiamy 2-3 cm przerwy między ciasteczkami.

4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180’C, z włączonym termoobiegiem, przez ok. 10-14 minut (zależnie od wielkości)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×