DROŻDŻOWE ROŻKI Z FARSZEM NA SŁONO

DROŻDŻOWE ROŻKI Z FARSZEM NA SŁONO – z serkiem Capri i warzywami.

Idealny pomysł na imprezę jako przekąska 🙂
Rożki można upiec przy okazji robienia pizzy, a farsz zrobić i napełnić następnego dnia.
Nie ukrywam, że jest przy nich troszkę pracy, ale efekt wynagradza 🙂

Rożki faszerujemy dopiero przed podaniem, aby ciasto nie namiękło.

 

 

SKŁADNIKI – jak na ciasto na pizzę. Podaję dużą proporcję (na 2 pizze + ok. 25 rożków lub 75 rożków)

CIASTO:

250 ml mleka
2/5 paczki drożdży
500-600 gramów mąki pszennej
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
oliwa / olej

FARSZ na 25 rożków:

1 serek Capri (typu włoskiego) – ok. 220 gramów
150 ml śmietany 18%
1/2 – 1/3 czerwonej papryki
1/2 – 1/3 żółtej papryki
1/2 – 1/3 zielonej papryki
1/2 małej cebulki
2 średnie ogórki kiszone
sól, pieprz

POTRZEBNE: metalowe rożki o długości 10 cm, mniejsze lub większe (zależnie jakimi dysponujemy)
PRZYDATNE: rękaw cukierniczy do faszerowania rożków

 

WYKONANIE:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy używając jedynie szczypty cukru (pożywka dla drożdży).
Jak zrobić zaczyn:

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajka, dolewamy oliwy (tyle, ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta – ok. 50-80 ml) i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ok 4-6 mm wysokości, wycinamy cienkie paski (szerokość 1-2 cm) i owijamy nim metalowe rożki. Bardzo ważne, aby ciasto miało wszędzie taką samą grubość, aby rożki równo się piekły. Rożki wyjdą lekko twarde, sztywne, jak spód pizzy, ale po nafaszerowaniu farszem zrobią się minimalnie miękkie (ale nie rozpadające 🙂 )

5. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200-200’C do zrumienienia – ok. 7-10 minut. Najczęściej zestawy rożków składają się z 6 lub 10 sztuk, dlatego będziemy musieli piec na kilka partii.

6. FARSZ: W kielichu blendera umieszczamy serek Capri, śmietanę, sól, pieprz i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki, cebulkę, ogórka i mieszamy łyżką. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy. Możemy dodać również czosnek lub nasze ulubione zioła. Farsz musi być bardzo gęsty, aby nie rozwodnił nam różków.

7. Farsz odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.

8. Rożki faszerujemy tuż przed podaniem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego (aby cały rożek miał farsz).

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×