ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA.
Proste, kruche ciasteczka z nutą świąt 🙂
Czyli proste, które kochają zarówno dzieci jak i dorośli.
Możemy je również zrobić jako świąteczny upominek lub zabrać idąc w gości.
SKŁADNIKI:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki soku z cytryny
duża szczypta cynamonu
mała szczypta imbiru
WYKONANIE:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), przyprawy, sok z cytryny, wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8 mm, wykrawamy ciasteczka i dekorujemy stemplami do ciastek, układamy na blaszce do pieczenia, zachowując dwucentymetrowe odstępy. Pieczemy do zrumienienia – około 7-10 minut zależnie od wielkości ciasteczek i grubości ciasta, w temperaturze 180’C.
Smacznego 🙂
WAŻNE:
-
Masło musi mieć 82% tłuszczu, musi być dobrze schłodzone.
-
Do wykonania ciasteczek możemy użyć cukru , ale cukier puder powoduje, że ciasteczka są delikatniejsze.
-
Ciasto wyrabiamy szybko – najlepiej chłodnymi dłońmi, wkładamy na zimną blachę.
-
Do ciasteczek używam całe jajko, można dać tylko żółtko – będą troszkę bardziej miękkie.
-
Jeśli chcemy ciastka dekorować stemplami – najłatwiej jak ciasto jest bardzo zimne i nie klei się do foremek / stempli.