MIGDAŁY JAKO SŁONA PRZEKĄSKA
SKŁADNIKI:
200 gram migdałów
olej do podlania blachy
1 łyżeczka soli himalajskiej lub zwykłej / 2 łyżeczki jeśli chcemy wersję bardzo słoną
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
WYKONANIE:
1. Jeśli mamy migdały ze skórką – zalewamy je wrzątkiem i odczekujemy 10-15 minut. Po tym czasie skórka powinna zacząć lekko się marszczyć i będziemy mogli łatwo jej się pozbyć. Wodę wylewamy, a migdały obieramy ręcznie, co nie powinno sprawić dużego problemu. Jeśli skórka nie chce jeszcze schodzić – ponownie zanurzamy je w gorącej wodzie na kilka minut.
2. Następnie na blaszkę do pieczenia wlewamy troszkę oleju, wrzucamy obrane migdały i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180’C. Migdały można włożyć do zimnego lub rozgrzanego piekarnika.
3. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia czyli ok. 10-15 minut, doglądając i mieszając co kilka minut.
Czas uzależniony jest od tego, czy mieliśmy migdały bez skórki, czy moczyliśmy je przed wstawieniem do pieca w wodzie.
4. Wyjmujemy, przekładamy (bez oleju) do innego naczynia, nie osuszamy, jeszcze ciepłe posypujemy solą zmieszaną ze słodką i pikantną papryką.
Obtaczamy, aby każdy migdał miał “panierkę”.
5. Przekładamy do miseczki i chrupiemy.
Smacznego 🙂