SAŁATKA JAJECZNA

SAŁATKA JAJECZNA – prosta, szybka, delikatna sałatka a jakże smaczna! Króluje na moim stole bardzo często w takiej postaci jak w przepisie lub z drobnymi zmianami, zależnie od tego co jest aktualnie w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście jak się przegryzie.. jeśli zdąży 😉

 

SKŁADNIKI:

3-4 duże jajka (240 gramów)
3 małe pory (140 gramów)
3 średnie ogórki kiszone (160 gramów)
pół puszki kukurydzy (140 gramów)
2-3 łyżki majonezu (140 gramów)
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Jajka myjemy, gotujemy na twardo (10 minut). Studzimy, kroimy w kostkę.

2. Ogórki kroimy w kosteczkę, pora w cienkie talarki lub półtalarki.

3. Wszystkie składniki – jajka, ogórka, pora, kukurydzę, majonez mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wierzch dekorujemy kukurydzą lub listkiem zielonej pietruszki, szczypiorkiem lub rukolą.

Najlepiej przygotować wcześniej, aby mogła “przegryźć się” w lodówce 🙂

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×