SAŁATKA JAJECZNA – prosta, szybka, delikatna sałatka a jakże smaczna! Króluje na moim stole bardzo często w takiej postaci jak w przepisie lub z drobnymi zmianami, zależnie od tego co jest aktualnie w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście jak się przegryzie.. jeśli zdąży 😉
SKŁADNIKI:
3-4 duże jajka (240 gramów)
3 małe pory (140 gramów)
3 średnie ogórki kiszone (160 gramów)
pół puszki kukurydzy (140 gramów)
2-3 łyżki majonezu (140 gramów)
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Jajka myjemy, gotujemy na twardo (10 minut). Studzimy, kroimy w kostkę.
2. Ogórki kroimy w kosteczkę, pora w cienkie talarki lub półtalarki.
3. Wszystkie składniki – jajka, ogórka, pora, kukurydzę, majonez mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wierzch dekorujemy kukurydzą lub listkiem zielonej pietruszki, szczypiorkiem lub rukolą.
Najlepiej przygotować wcześniej, aby mogła “przegryźć się” w lodówce 🙂
Smacznego 🙂