BABKA Z RABARBAREM i miodem z mniszka

BABKA Z RABARBAREM i miodem z mniszka. 
To siostrzany przepis babki z prażonymi jabłkami w słoiku, który okazał się bardzo dobrym pomysłem na ciekawe, wilgotne ciasto do herbatki. Dla przypomnienia – powstał na potrzeby wykorzystania dużej ilości jabłek w słoiku, które zagościły w spiżarni po urodzajnym 2018 roku 🙂

Przepis na babkę z rabarbarem i miodkiem majowym (miodem z mniszka lekarskiego) to pomysł na połączenie bardzo mi lubianej formy babki z sezonowymi, troszkę zapomnianymi czy też niestandardowymi produktami. Oczywiście rabarbar możemy użyć mrożony przez cały rok (nie do kupienia raczej w sklepie, możemy zamrozić we własnym zakresie), a miodek z mniszka możemy mieć w słoiku kilka dobrych miesięcy od zrobienia w maju czy na początku czerwca, choć tez nie jest dostępny w sklepie..

Babka z rabarbarem z miodem z mniszka – to ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wilgotne, lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru, z ciekawą nutą miodu z mniszka. Jeśli nie macie miodu z mniszka – użyjcie innego – wielokwiatowego, lipowego lub (najlepiej) jakiegoś o mocnym smaku – spadziowego lub gryczanego. Ciasto długo pozostaje świeże (nie schnie), rabarbar pięknie rozpraża się podczas pieczenia.

 

 

BABKA Z RABARBAREM i MIODKIEM MAJOWYM

SKŁADNIKI na 1 małą babkę – niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.
100 gramów masła
120 gramów cukru
3 jajka
40 gramów miodku majowego (miodu z mniszka lekarskiego)
200 gramów łodyg rabarbaru (3-4 sztuki zależnie od wielkości)
100 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania foremki, bułka tarta do obsypania

WIERZCH:
cukier puder

 

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i trzecie i miksujemy. Musimy uzyskać puszystą masę.

3. Dodajemy miód, miksujemy.

4. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

5. Dodajemy umyty, obrany, pokrojony na 1-2 cm kawałki rabarbar (ze skórką).

6. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą foremki na babkę.

7. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez ok. 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

8. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

BABKI są super ponieważ:
– Są na prawdę bardzo proste wykonania.
– Uroczo prezentują się na stole czyli bardzo proste ciasto poprzez swoją formę staje się wyjątkowe.
– Dzięki foremce – dość szybko się pieką i jest małe prawdopodobieństwo niedopieczenia lub nierównomiernego pieczenia.
– Dodatkowo bardzo łatwo wyjąć je z foremki jak również, poprzez wgłębienia na cieście – łatwo pokroić na równe kawałki.
– A jako, że są małe, można w całości zaprezentować na stole, na okrągłym talerzu, który jest w każdym domu.
– A po za tym – można je zrobić z różnymi dodatkami.

 

 

Przepis bierze udział w konkursie pt. “Dla Mamy”
organizowanym przez Manufakturę Wielkopolską
za pośrednictwem strony Durszlak.pl.
A jeśli przepis ma być powiązany z Mamą to nie może to być nić innego

jak pyszne słodkości, które zawsze razem piekłyśmy 🙂
Pamiętam jak byłam mała i nie znałam się jeszcze na roślinach,

jadalnych chwastach i tym, co można włożyć do garnka, na patelnię czy dołożyć do ciasta a co nie
i przyniosłam Mamie całą górę pięknego “rabarbaru” mając nadzieję, że na pewno coś z tego zrobimy..
Moja zdobycz, ku mojemu zdziwieniu, nie okazała się rabarbarem na ciasto. Teraz wiem, że był to łopian..
ale właśnie tą historią chciałam nawiązać do czegoś “Dla Mamy” i Wszystkich Mam,
które na szczęście zawsze wiedzą lepiej 🙂

Tak dla ciekawości: łopian jest rośliną jadalną – u nas raczej rzadko, ale już
w krajach azjatyckich 
stosuje się go do sałatek i zup. Zjada się młode pędy, korzenie rośliny
oraz młode liście, choć ponoć te ostatnie wcale nie są takie smaczne.
I wcale nie jest podobny do rabarbaru 😉

Z okazji konkursu organizator ma bardzo miłą niespodziankę:

Manufaktura Wielkopolska organizator konkursu udziela
rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10 .
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Jeśli chcecie skorzystać – warto zrobić zakupy powyżej 99 zł
wówczas dostawa jest darmowa 🙂


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

 

INNE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM RABARBARU:

BARDZO SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM:

CIASTO Z RABARBAREM I SŁODKĄ KRUSZONKĄ (na maśle):

ŻEBERKA Z RABARBAREM, CYTRUSAMI I ZIOŁAMI z ziemniaczkami

______________________________________

 

I PRZEPIS NA BABKĘ Z PRAŻONYMI JABŁKAMI ZE SŁOIKA:

PRZEPIS NA ZROBIENIE MIODKU MAJOWEGO (miodu z mniszka lekarskiego):

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *