Przepis powstał z potrzeby zrobienia ciasta, które nie będzie szarlotką tylko szybkim ciastem z wykorzystaniem prażonych jabłek ze słoika. Rok 2018 był tak obfitujący i urodzajny we wszelkiego rodzaju owoce, że spiżarnia tej zimy jest na prawdę mocno zapełniona wszelkiego rodzaju dżemami, marmoladami, kompotami, konfiturami oraz przeróżnymi jabłuszkami – z cukrem, z cynamonem i cukrem, z dodatkiem rodzynek.. I tak jak kiedyś powstało ciasto z pijanymi wiśniami z potrzeby posiadania przepisu na wykorzystanie wiśni po nalewce, tak tym razem – również szybkie, proste, wilgotne ciasto stworzone na potrzebę przygotowania czegoś “raz dwa”. Bardzo często korzystam z tej opcji, gdy zapowiadają się nieoczekiwanie goście, a mam jedynie 10-15 minut.
Babka już nie pierwszy raz pojawia się na blogu – była już: babka z twarogiem, z twarogiem i pijanymi wiśniami, babka makowa czy też cytrusowa babka z ricottą. Nie ulega kwestii, że BABKI są po prostu super 😉 – Są na prawdę bardzo proste wykonania. – Uroczo prezentują się na stole czyli bardzo proste ciasto poprzez swoją formę staje się wyjątkowe. – Dzięki foremce – dość szybko się pieką i jest mała możliwość niedopieczenia lub nierównomiernego pieczenia. – Dodatkowo bardzo łatwo wyjąć je z foremki jak również, poprzez wgłębienia na cieście – łatwo pokroić na równe kawałki. – A jako, że są małe, można w całości zaprezentować na stole, na okrągłym talerzu, który posiada każdy w domu. – A po za tym – można je zrobić z różnymi dodatkami.
BABKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – czyli szybkie, wilgotne ciasto z nutą cynamonu, idealne jako lekki deser, do herbatki lub kawy 🙂
SKŁADNIKI na 1 małą babkę
Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze. Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.
★ 100 gramów masła ★ 120 gramów cukru ★ 3 jajka ★ 180 gramów prażonych jabłek (u mnie słoiczek 200 ml z cukrem 6:1) ★ 1/2 łyżeczki cynamonu (czyli ilość była jedynie nuta cynamonu, jeśli ma być mocno cynamonowe – trzeba by było dać 1,5-2 łyżeczki)
★ tłuszcz do wysmarowania foremki, mąka do oprószenia
WIERZCH: cukier puder
WYKONANIE:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej.
2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i trzecie i miksujemy. Musimy uzyskać puszystą masę.
3. Dodajemy prażone jabłka – u mnie wersja ze słoiczka (1 mały słoiczek 200 ml) oraz cynamon, miksujemy.
4. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.
5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki na babkę.
6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.