bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM – 4 składniki
..kocham przepisy na szybkie ciasta! I tym razem kolejny przepis do wykonania w chwilę (no dobrze w 10 minut), potrzebne nam jedynie 4 składniki. Ciasto – lekkie, bardzo puszyste, słodkie, lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru ze słodką skorupką na wierzchu z cukru trzcinowego.

bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM
Składniki
- 5 jajek
- 150 gramów cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu
- 150 gramów mąki pszennej
- 200-300 gramów rabarbaru 3-5 łodyg
- masło do natłuszczenia foremki
- mąka lub bułka tarta do obsypania foremki
Instrukcje
- Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.
- Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.
- Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.
- Dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką.
- Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką lub bułką tartą foremki.
- Na wierzch kładziemy rabarbar – bardzo cienko pokrojony. Gruby może nam wpaść do środka (chyba, że taki jest nasz zamiar). Rabarbaru nie obieramy ze skórki, jest niewyczuwalna po upieczeniu.
- Górę posypujemy 1 łyżką cukru. Uzyskujemy dzięki temu chrupiącą, słodką skórkę – taką jakby słodką skorupkę.
- Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180'C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (okrągła foremka), 35 minut – keksówka.
Smacznego:)
Przepis bierze udział w konkursie pt. “Dla Mamy” organizowanym przez Manufakturę Wielkopolską
za pośrednictwem strony Durszlak.pl. A jeśli przepis ma być powiązany z Mamą to nie może to być nić innego jak pyszne słodkości, które zawsze razem piekłyśmy 🙂 Pamiętam jak byłam mała i nie znałam się jeszcze na roślinach, jadalnych chwastach i tym, co można włożyć do garnka, na patelnię czy dołożyć do ciasta a co nie, i przyniosłam Mamie całą górę pięknego “rabarbaru” mając nadzieję, że na pewno coś z tego zrobimy.. Moja zdobycz, ku mojemu zdziwieniu, nie okazała się rabarbarem na ciasto. Teraz wiem, że był to łopian.. ale właśnie tą historią chciałam nawiązać do czegoś “Dla Mamy” i Wszystkich Mam, które na szczęście zawsze wiedzą lepiej 🙂
Tak dla ciekawości: łopian jest rośliną jadalną – u nas raczej rzadko, ale już w krajach azjatyckich stosuje się go do sałatek i zup. Zjada się młode pędy, korzenie rośliny oraz młode liście, choć ponoć te ostatnie wcale nie są takie smaczne. I wcale nie jest podobny do rabarbaru 😉

KILKA SŁÓW O RABARBARZE
RABARBAR – to bylina osiągające nawet do 3 metrów wysokości, ten nasz polski najczęściej dorasta ok. 1-1,5 metra. Istnieje ok. 60 gatunków rabarbaru, niektóre tylko ozdobne, niektóre hodowane jako rośliny lekarskie i jadalne. Jadalną częścią są łodygi.
Czy rabarbar można mrozić?
Tak, jak najbardziej – rabarbar można mrozić 🙂
Więc jeśli lubicie rabarbarowe wypieki i chcielibyście zrobić ciasto również zimą – nic prostszego jak zamrozić jakąś małą paczuszkę.
PODOBNE PRZEPISY:
SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI (do ciasta użyte mrożone):
