SKLEP_KK4

bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM (4 składniki)

66

bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM – 4 składniki

..kocham przepisy na szybkie ciasta! I tym razem kolejny przepis do wykonania w chwilę (no dobrze w 10 minut), potrzebne nam jedynie 4 składniki. Ciasto – lekkie, bardzo puszyste, słodkie, lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru ze słodką skorupką na wierzchu z cukru trzcinowego.

bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM

przepis na foremkę o średnicy 28 cm lub keksówkę 35 x 11 cm
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Course DESERY
Servings 10

Ingredients
  

  • 5 jajek
  • 150 gramów cukru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 200-300 gramów rabarbaru 3-5 łodyg
  • masło do natłuszczenia foremki
  • mąka lub bułka tarta do obsypania foremki

Instructions
 

  • Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.
  • Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.
  • Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.
  • Dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką.
  • Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką lub bułką tartą foremki.
  • Na wierzch kładziemy rabarbar – bardzo cienko pokrojony. Gruby może nam wpaść do środka (chyba, że taki jest nasz zamiar). Rabarbaru nie obieramy ze skórki, jest niewyczuwalna po upieczeniu.
  • Górę posypujemy 1 łyżką cukru. Uzyskujemy dzięki temu chrupiącą, słodką skórkę – taką jakby słodką skorupkę.
  • Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180'C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (okrągła foremka), 35 minut – keksówka.

Smacznego:)

Przepis bierze udział w konkursie pt. „Dla Mamy” organizowanym przez Manufakturę Wielkopolską
za pośrednictwem strony Durszlak.pl. A jeśli przepis ma być powiązany z Mamą to nie może to być nić innego jak pyszne słodkości, które zawsze razem piekłyśmy 🙂 Pamiętam jak byłam mała i nie znałam się jeszcze na roślinach, jadalnych chwastach i tym, co można włożyć do garnka, na patelnię czy dołożyć do ciasta a co nie, i przyniosłam Mamie całą górę pięknego „rabarbaru” mając nadzieję, że na pewno coś z tego zrobimy..
Moja zdobycz, ku mojemu zdziwieniu, nie okazała się rabarbarem na ciasto. Teraz wiem, że był to łopian.. ale właśnie tą historią chciałam nawiązać do czegoś „Dla Mamy” i Wszystkich Mam, które na szczęście zawsze wiedzą lepiej 🙂

Tak dla ciekawości: łopian jest rośliną jadalną – u nas raczej rzadko, ale już w krajach azjatyckich stosuje się go do sałatek i zup. Zjada się młode pędy, korzenie rośliny oraz młode liście, choć ponoć te ostatnie wcale nie są takie smaczne. I wcale nie jest podobny do rabarbaru 😉

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy


KILKA SŁÓW O RABARBARZE

RABARBAR to bylina osiągające nawet do 3 metrów wysokości, ten nasz polski najczęściej dorasta ok. 1-1,5 metra. Istnieje ok. 60 gatunków rabarbaru, niektóre tylko ozdobne, niektóre hodowane jako rośliny lekarskie i jadalne. Jadalną częścią są łodygi.

Czy rabarbar można mrozić?

Tak, jak najbardziej – rabarbar można mrozić 🙂
Więc jeśli lubicie rabarbarowe wypieki i chcielibyście zrobić ciasto również zimą – nic prostszego jak zamrozić jakąś małą paczuszkę. 

PODOBNE PRZEPISY:

SZYBKIE CIASTO  Z MALINAMI I BORÓWKAMI (do ciasta użyte mrożone):

CIASTO Z RABARBAREM (na maśle) ZE SŁODKĄ KRUSZONKĄ:

Dodaj komentarz

Close
error: