Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

Zupa krem z PIECZONEGO CZOSNKU

Zupa krem z PIECZONEGO CZOSNKU

 

Zupa krem z PIECZONEGO CZOSNKU

Coś dla miłośników czosnku.. ale nie tylko! Upieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż surowy, staje się.. słodkawy. Tak więc zupa czosnkowa jest dość słodką i, wbrew pozorom, delikatną i wyjątkową zupą.

I jak to zupa – jest prosta, szybka i rozgrzewająca i bardzo zdrowa.

Czy 6 małych główek czosnku to dużo? Wg mnie nie jest to zbyt dużo, zupa nie jest zbyt czosnkowa, ale ja uwielbiam czosnek pod każdą postacią  🙂
Zawsze można upiec więcej i dodawać stopniowo, smakując czy nam odpowiada 🙂

 

SKŁADNIKI na 4-5 porcji:

1,5 l wywaru warzywnego (marchewka, korzeń pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie)
6 małych główek czosnku (110 gram) / 4 duże
1 duża cebula
olej / oliwa
2 ziemniaki
sól
pieprz
sok z cytryny

3-4 kromki chleba
natka pietruszki

 

WYKONANIE:

1. Warzywa na bulion myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około godzinę.

2. Czosnek obieramy z grubszej łupiny (nigdy nie obieram dokładnie, jeśli komuś przeszkadzają małe, wyczuwalne włókienka w zupie, których nie da się zmiksować – niech obierze dokładnie), odcinamy „dupki”, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piecu ok. 30 minut w temperaturze ok. 150-180’C. Najpraktyczniej jest zrobić to przy okazji pieczenia czegoś innego. Należy tylko pamiętać, że łącząc pieczenie ciasta z czosnkiem, trzeba go bardzo dobrze owinąć folią aby zapachy się nie mieszały.

 

3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.

4. Do czystego bulionu (warzywa wyrzucamy po wcześniejszym ich mocnym wyciśnięciu – to daje dużo aromatu) wrzucamy zrumienioną cebulkę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz upieczony czosnek. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie – około 20 minut.

 

5. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny.

6. Kromki chleba kroimy w kostkę, rumienimy na suchej patelni kilka minut.

 

Zupę podajemy gorącą, posypaną grzankami i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

 

 

INNE ZUPY KREM:

 

 

 

 

 

 

 

 

GĘSTA ZUPA KREM z podsmażanej dyni Hokkaido

 

 

 

 

 

 

 

 

ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ

 

 

 

 

 

 

 

 

ZUPA KREM Z KUKURYDZY I PUREE Z PIECZONEJ DYNI



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *