Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

GĘSTA ZUPA KREM z podsmażanej dyni Hokkaido

GĘSTA ZUPA KREM z podsmażanej dyni Hokkaido

GĘSTA ZUPA KREM Z PODSMAŻONEJ DYNI HOKKAIDO oraz innych podsmażonych warzyw..

..czyli jesienna, przepięknie pomarańczowa i pachnącą zupa wykonana z całej gamy warzyw.

Aby wydobyć aromat dyni, papryki, cukinii i innych warzyw – podsmażmy je najpierw na oliwie z oliwek. Do wykonania zupy wykorzystujemy również wywar warzywny (może być przygotowany wcześniej, może być zamrożony) i sporą ilość przypraw..
Zupa jest cudownie aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca… idealna jesienny lub zimowy obiad 🙂

SKŁADNIKI 6-7 porcji:

1 główka czosnku
1 dynia hokkaido ok. 0,5-0,6 kg
1,5 szt czerwonej papryki
pół małej cukinii lub 1/4 dużej (ze skórką)
2 duże ziemniaki
2 małe cebulki czosnkowe
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, słodka wędzona papryka, ostra papryka, imbir w proszku

warzywa na bulion (ok. 1-1,5l): marchewka, pietruszka, seler, liście selera, por, inne warzywa, które dajemy do bulionu

do posypania – pestki dyni

 

WYKONANIE:

1. Przygotowujemy aromatyczny wywar – z marchewki, korzenia pietruszki, selera, liście selera, pora i ewentualnie innych warzyw, które dodajemy (np. kawałek kapustki)

2. Wszystkie pozostałe warzywa myjemy, obieramy (te które musimy), kroimy w kostkę, w talarki, nie ważne jak – i tak wszystko na koniec zblendujemy 🙂

3. Czosnek obieramy, przeciskamy przez prasę lub rozgniatamy nożem, wrzucamy do garnka, dolewamy oliwę i chwilę podsmażamy.

4. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, dolewamy (sporo) oliwy lub oleju i smażamy pod przykryciem

5. Po dobrych kilku minutach dodajemy cebulkę, mieszamy, dalej smażymy pod przykryciem.

6. Na sam koniec dodajemy pokrojone ziemniaczki, paprykę, cukinię (ze skórką), marchewkę, pietruszkę, selera. Mieszamy, w razie potrzeby dolewamy oliwy, zostawiamy pod przykryciem.

7. Po ok. 10 minutach, kiedy warzywa zaczną się rumienić i mocno pachnieć, wlewamy bulion warzywny i dalej gotujemy ok. 20 minut.

8. Zupę blendujemy i przyprawiamy: solą, pieprzem cytrynowym, 1-2 łyżeczkami słodkiej wędzonej papryki, ostrą papryką, imbirem (ok. 1/4 – 1/2 łyżeczki), pieprzem.

9. Podajemy gorącą, posypaną uprażonymi pestkami dyni. Pestki dyni prażymy 3-4 minuty na rozgrzanej suchej patelni.

Smacznego:)

 

 

 

INNA ZUPA DYNIOWA (ta jest z dyni piżmowej) i jest wbrew pozorom, że to również zupa dyniowa, że to również zupa-krem i również z podpieczonych warzyw- jest zupełnie inna w smaku jak i konsystencji:

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *