Zupa krem z PIECZONEGO CZOSNKU
Coś dla miłośników czosnku.. ale nie tylko! Upieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż surowy, staje się.. słodkawy. Tak więc zupa czosnkowa jest dość słodką i, wbrew pozorom, delikatną i wyjątkową zupą.
I jak to zupa – jest prosta, szybka, rozgrzewająca i bardzo zdrowa.
Czy 6 małych główek czosnku to dużo? Wg mnie nie jest to zbyt dużo, zupa nie jest zbyt czosnkowa, ale ja uwielbiam czosnek pod każdą postacią 🙂
Zawsze można upiec więcej i dodawać stopniowo, smakując czy nam odpowiada 🙂
SKŁADNIKI na 4-5 porcji:
1,5 l wywaru warzywnego (marchewka, korzeń pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie)
6 małych główek czosnku (110 gramów) / 4 duże
1 duża cebula
olej / oliwa
2 ziemniaki
sól
pieprz
sok z cytryny
3-4 kromki chleba
natka pietruszki
WYKONANIE:
1. Warzywa na bulion myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około godzinę.
2. Czosnek obieramy z grubszej łupiny (nigdy nie obieram dokładnie, jeśli komuś przeszkadzają małe, wyczuwalne włókienka w zupie, których nie da się zmiksować – niech obierze dokładnie), odcinamy “dupki”, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piecu ok. 30 minut w temperaturze ok. 150-180’C. Najpraktyczniej jest zrobić to przy okazji pieczenia czegoś innego. Należy tylko pamiętać, że łącząc pieczenie ciasta z czosnkiem, trzeba go bardzo dobrze owinąć folią aby zapachy się nie mieszały.
3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
4. Do czystego bulionu (warzywa wyrzucamy po wcześniejszym ich mocnym wyciśnięciu – to daje dużo aromatu) wrzucamy zrumienioną cebulkę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz upieczony czosnek. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie – około 20 minut.
5. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny.
6. Kromki chleba kroimy w kostkę, rumienimy na suchej patelni kilka minut.
Zupę podajemy gorącą, posypaną grzankami i natką pietruszki.
Smacznego 🙂
INNE ZUPY KREM:
GĘSTA ZUPA KREM z podsmażanej dyni Hokkaido