Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

szybka ZAPIEKANKA ziemniaczana

szybka ZAPIEKANKA ziemniaczana

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z papryką, pieczarkami, cebulką i kiełbaską 

Coś na szybko (jeśli chodzi o przygotowanie, trzeba jeszcze upiec), na ciepło.. Prosta, kilkuskładnikowa zapiekanka na bazie ziemniaczków, z warzywami i kiełbaską, danie obiadowe lub propozycja na ciepłą kolację 🙂

To nie pierwsza taka zapiekanka, którą robiłam.. ale spróbowałam u Taty dokładnie takiego połączenia składników i stwierdziłam, że koniecznie muszę zrobić.. Strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o smak 🙂
Danie bardzo proste i aromatyczne.. a do tego nic nie trzeba odmierzać.. po prostu robimy „na oko”..
Składniki bardzo dobrze ze sobą współgrają, ale oczywiście można dołożyć coś jeszcze, zależnie od tego co mamy w lodówce.

W brytfance nie wygląda jak wyrafinowane danie restauracyjne, ale na prawdę jest pyszna!

 

 

SKŁADNIKI na 1 brytfankę zapiekanki:

6-8 ziemniaków
2-3 malutkie cebulki
2 czerwone papryki
10 pieczarek
kawałek dobrej kiełbaski (ok. 150 gram)
200 ml śmietany 18%
kilka plasterków żółtego sera lub tarty ser

sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek

 

WYKONANIE:

1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w bardzo, bardzo cieniutkie plasterki – 2-3 mm.

2. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, cebulę obieramy, kroimy w półtalarki, pieczarki myjemy, obieramy ze skórki (chyba, że jest bardzo mała i nie trzeba tego robić), kroimy w talarki.

Podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek lub oleju.

3. Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i ostrą papryką.

4. Kiełbaskę kroimy w cienkie talarki.

WARSTWY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM lub BRYTFANCE CERAMICZNEJ:

5. Na spód brytfanki wlewamy oliwę z oliwek – cienką warstwę. układamy ciemniaczki, jeden obok drugiego, w 2 warstwach oraz na bokach naczynia.

6. Następnie układamy plasterki kiełbaski.

7. Przekłdamy podsmażoną paprykę, cebulkę i pieczarki. Oliwę z patelni wlewamy do zapiekanki, wyrównujemy.

8. Na wierzch wlewamy śmietanę z przyprawami, rozprowadzamy równomiernie.

9. Jeśli mamy naczynie żaroodporne z pokrywą – zakrywamy nią,  jeśli nie mamy pokrywki – przykrywamy folią aluminiową do pieczenia i

wstawiamy do nagrzanego do 170-180’C pieca (termoobieg) na ok. 30 minut.

10. Po tym czasie (należy sprawdzić czy ziemniaczki są miękkie) zdejmujemy pokrywę lub folię zabezpieczającą i posypujemy wierzch tartym serem lub serem w plasterkach. Wstawiamy jeszcze na 8-10 minut do pieca.

Podajemy na ciepło 🙂

 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *