Zapiekane FASZEROWANE MUSZELKI ze szpinakiem z serem, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Coś dla miłośników szpinaku, a jak szpinak to najlepiej w towarzystwie serów i czosnku. Tym razem jeszcze z pomidorami suszonymi..
Bardzo efektowne danie, dość proste do wykonania, a przede wszystkim – nieskomplikowane i kilkuskładnikowe. Można je przygotować wcześniej i zapiec przed obiadem, kolacją czy też jak zjawią się goście.
SKŁADNIKI ok. 50 faszerowanych muszelek
450 gramów siekanego szpinaku
ok. 200 gramów sera roquefort
1 główka czosnku
2-3 duże łyżki suszonych pomidorów z zalewy – nie umiem dokładnie podać ile ponieważ tegoroczne suszone pomidory robiłam w dużych słojach
300 gramów makaronu w kształcie muszelek, u mnie żytni pełnoziarnisty
pieprz
kawałek żółtego sera
200 ml śmietany (może być również śmietana pomieszana z gęstym jogurtem) + pieprz + odrobina soli
WYKONANIE:
1. FARSZ. Jeśli używamy mrożonego szpinaku – rozmrażamy, wkładamy do garnka, dolewamy odrobinę wody, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy ser, przeciśnięty przez prasę czosnek, suszone pomidory (nic się nie stanie jeśli dodamy troszkę oliwy z pomidorów). Gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy jedynie pieprzem. Jeśli używamy innego sera – np. goudy, może się okazać, że musimy lekko posolić. Odstawiamy do wystudzenia. Farsz lekko zgęstnieje jak będzie chłodny.
2. MAKARON gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy / oleju (aby się nie sklejał) 3/4 casu podanego na opakowaniu. Chcemy uzyskać muszelki aldente, aby nie rozpadły się podczas faszerowania. I tak włożymy je jeszcze do pieca 🙂
3. FASZEROWANIE. Muszelki napełniamy farszem, w moje wchodziła 1 łyżeczka nadzienia. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym naczyniu.
4. ZAPIEKANIE. Śmietanę doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (jedynie odrobiną, bo nasz farsz jest już wystarczająco słony od sera roquefort) i polewamy nafaszerowane muszelki po wierzchu. Część podczas zapiekania spłynie na dno, część zostanie na wierzchu. Posypujemy startym serem lub plasterkami sera.
5. Zapiekamy ok. 10-15 minut w piecyku rozgrzanym do ok. 180’C, podajemy na ciepło.
Smacznego 🙂
INNE SZPINAKOWE pyszności:
MAKARON ze SZPINAKIEM I SERAMI