BROWNIE mocno czekoladowe, bez mąki – ciasto wytrawne ale cały czas słodkie, wykonane z dużej ilości gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, masła i kakao. Zaledwie kilkuskładnikowe, dość proste, które bardzo ładnie wyrasta. Na pewno propozycja dla miłośników gorzkiej czekolady, deser idealnie pasujący na deser po obiedzie jak i po prostu do filiżanki gorącej kawy.
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26 cm:
★ 300 gramów gorzkiej czekolady – powyżej 60%
★ 200 gramów masła
★ 6 łyżeczek kakao
★ 170 gramów cukru pudru
★ 6 dużych jajek
★ szczypta soli
masło i kasza manna do natłuszczenia i obsypania foremki
POLEWA:
★ 100 gramów gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
1. W garnku docelowym, w którym będziemy wykonywać masę umieszczamy masło (pokrojone w kostkę), kakao i czekoladę. Podgrzewamy i czekamy do rozpuszczenia się składników, odstawiamy na bok.
2. Białka jajek umieszczamy w oddzielnym naczyniu, dodajemy szczyptę soli, ubijamy sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu wykorzystania całości cukru.
3. Do lekko przestudzonej masy (punkt 1) dodajemy żółtka i mieszamy.
4. Następnie powoli i stopniowo dodajemy pianę z białek i cukru pudru.
5. Masę przelewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną (mąką lub bułką tartą) foremki.
6. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 150-160’C z włączonym termoobiegiem przez 60 minut.
7. Wystudzone ciasto możemy polać czekoladą.
Smacznego 🙂
INNE PROPOZYCJE Z UŻYCIEM GORZKIEJ CZEKOLADY:
BROWNIE – BABKA CZEKOLADOWA
(z małą ilością mąki):
TARTA z GORZKĄ CZEKOLADĄ
na kruchym spodzie: