CIASTO DYNIOWE z purée z dyni Hokkaido

1.1K

CIASTO DYNIOWE – z purée z dyni Hokkaido, na maśle.

Czyli prostoty przepis na jesienne ciasto o pięknym kolorze, a do tego słodkie, wilgotne , z nutą pomarańczy i cynamonu. Możemy również dodać odrobinę imbiru i / lub zmielone goździki.

Jeśli mamy zrobione purée z dyni – ciasto jest dość szybkie do wykonania.

CIASTO DYNIOWE – z purée z dyni Hokkaido, na maśle

proporcja na dużą foremkę do babki lub tortownicę ok. 22-25 cm
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
purée z dyni 50 mins
Total Time 2 hrs
Course DESERY
Servings 10

Ingredients
  

  • 250-270 gramów purée z pieczonej dyni Hokkaido (dynia, woda)
  • 200 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 20 gramów cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 200-150 gramów mąki (ilość może się różnić zależnie od gęstości purée)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • skórka z pomarańczy lub kandyzowana skórka z pomarańczy
  • cukier puder do posypania wierzchu

Instructions
 

PURÉE Z DYNI

  • Dynię myjemy, obieramy. Do obierania dyni polecam obieraczkę do warzyw z ząbkami – jak na zdjęciu. Młode i małe dynie Hokkaido obiera się nią tak łatwo jak jabłka.
  • Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży.
  • Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni – możemy przyśpieszyć mikserem.Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram – możemy zamrozić.

CIASTO

  • Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, po rozpuszczeniu dodajemy cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy) oraz purée z dyni i dalej gotujemy. Mieszamy i czekamy 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia / płyty indukcyjnej i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do ostudzonej masy dodajemy: żółta, cynamon, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy (lub kandyzowaną skórkę pomarańczy) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy.
  • W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Dodajemy je następnie do naszej masy i delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką.
  • Masę wylewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.
  • Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170-180'C, z włączonym termoobiegiem przez ok. 35-40 minut w foremce do babki. W tortownicy ok. 40-45 minut.
  • Posypujemy cukrem pudrem (lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą).

Smacznego 🙂

Inne przepisy z dynią Hokkaido (nie ukrywam, że jest moją ulubioną dynią w kuchni 🙂 ):

ZUPA DYNIOWA:

PASZTET WEGAŃSKI Z BIAŁEJ FASOLI I DYNI:

Join the Conversation

  1. dzień dobry,
    w ciasto dyniowe z purre z dyni hokkaido nie jest podana ilość mąki w składnikach.
    poza tym przepisy są supe 🙂

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Dziękuję, bardzo mi miło. Mąkę dopisuję 🙂

Dodaj komentarz

Close
error: