CIASTO DYNIOWE – z purée z dyni Hokkaido, na maśle.
Czyli prostoty przepis na jesienne ciasto o pięknym kolorze, a do tego słodkie, wilgotne , z nutą pomarańczy i cynamonu. Możemy również dodać odrobinę imbiru i / lub zmielone goździki.
Jeśli mamy zrobione purée z dyni – ciasto jest dość szybkie do wykonania.

CIASTO DYNIOWE – z purée z dyni Hokkaido, na maśle
proporcja na dużą foremkę do babki lub tortownicę ok. 22-25 cm
Składniki
- 250-270 gramów purée z pieczonej dyni Hokkaido (dynia, woda)
- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 20 gramów cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 200-150 gramów mąki (ilość może się różnić zależnie od gęstości purée)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- skórka z pomarańczy lub kandyzowana skórka z pomarańczy
- cukier puder do posypania wierzchu
Instrukcje
PURÉE Z DYNI
- Dynię myjemy, obieramy. Do obierania dyni polecam obieraczkę do warzyw z ząbkami – jak na zdjęciu. Młode i małe dynie Hokkaido obiera się nią tak łatwo jak jabłka.
- Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży.
- Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni – możemy przyśpieszyć mikserem.Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram – możemy zamrozić.
CIASTO
- Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, po rozpuszczeniu dodajemy cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy) oraz purée z dyni i dalej gotujemy. Mieszamy i czekamy 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia / płyty indukcyjnej i odstawiamy do wystudzenia.
- Do ostudzonej masy dodajemy: żółta, cynamon, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy (lub kandyzowaną skórkę pomarańczy) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy.
- W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Dodajemy je następnie do naszej masy i delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką.
- Masę wylewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.
- Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170-180'C, z włączonym termoobiegiem przez ok. 35-40 minut w foremce do babki. W tortownicy ok. 40-45 minut.
- Posypujemy cukrem pudrem (lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą).
Smacznego 🙂
Inne przepisy z dynią Hokkaido (nie ukrywam, że jest moją ulubioną dynią w kuchni 🙂 ):
dzień dobry,
w ciasto dyniowe z purre z dyni hokkaido nie jest podana ilość mąki w składnikach.
poza tym przepisy są supe 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło. Mąkę dopisuję 🙂