CHLEB pszenny z płatkami owsianymi i ziarnami
Z MASZYNY DO PIECZENIA CHLEBA
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
200 ml bardzo ciepłej wody
70 gramów mąki
40 gramów droższy
łyżka cukru
CHLEB:
300 gramów mąki (2 kubeczki)
150 gramów płatków owsianych lub innych (1 kubeczek)
100 gramów siemienia lnianego + 100 gram nasion słonecznika (łącznie 1 kubeczek)
250 ml ciepłej wody (2/3-3/4 kubeczek)
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
WYKONANIE:
1. Zaczyn: do misy do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, lekko mieszamy pojemnikiem, odstawiamy na 15-17 minut.
Niektóre maszyny do pieczenia chleba mają ten czas wprogramowany, i w tym momencie uruchamiamy maszynę – musicie zobaczyć w swoich urządzeniach.
2. Po ok. kwadransie kiedy zaczyn jest gotowy, dosypujemy mąkę, płatki, nasiona, sól, wlewamy wodę i oliwę.
3. Obserwujemy czy masa na chleb nie jest za rzadka, w razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki mąki..
4. …i po ok. 3 h (zależnie od maszyny) mamy pyszny, chrupiący chlebek 🙂
Możemy użyć również pestek dyni, sezamu, słodkich dodatków w postaci bakalii, przyjmując proporcje mąki do płatków i nasion/dodatków – 2:1:1. Proporcje zawsze odmierzam kubkiem, dlatego też podając składniki wpisałam proporcje “na kubek”.
Chlebek najlepiej przechowywać zawinięty w lnianą lub bawełnianą ściereczkę.



Smacznego 🙂