KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULKI czyli smarowidło do pieczywa, dodatek do potrawek, past czy też jajecznicy.
Szerokie zastosowanie konfitury sprawia, że jest wyjątkowa i warto pokusić się o przygotowanie kilku słoiczków. W smaku jest bardzo aromatyczna, lekko słodka, octowa i ma mało wspólnego z surową cebulą. Można ją użyć do kanapek, dań mięsnych, świetnie smakuje jako dodatek do jajecznicy (dodajemy do jajek podczas smażenia) jak również wszelkiego rodzaju kanapek i zapiekanek.
SKŁADNIKI na 6-7 słoiczków 200 ml:
2 kg czerwonej cebuli
0,8 kg cukru
0,8 l octu
łyżeczka mielonego cynamonu lub kawałek kory cynamonowej
50 goździków
5 łyżek soli
WYKONANIE:
1. Cebulę obieramy, kroimy, płuczemy.
2. Wkładamy do miski, wsypujemy sól, dokładnie mieszkamy i odstawiamy na 2-3 godziny aby cebula puściła sok.
3. Po tym czasie sok wylewamy, ponownie płuczemy i odstawiamy na sitko do odsądzenia.
4. W garnku przygotowujemy zalewę z octu i cukru, wrzucamy cebulkę. Przyprawy – goździki i cynamon wkładamy w woreczku, takim jak od herbaty lub w zawiniętej gazie.
5. Gotujemy konfiturę do momentu zagęszczenia – ok. 2-3h.
6. Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość – przyprawy wyrzucamy, konfiturę przekładamy do słoiczków, które same się pasteryzują.
Jeśli mimo wszystko chcemy pasteryzować – najlepiej metodą na sucho. Wstawiamy słoiczki do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 120-130’C i od momentu nagrzania piecyka trzymamy słoiczki 15-20 minut, zostawiamy do wystudzenia w środku.
Konfitura wychodzi mocno wytrawna – octowa i słodka.
Możemy zrobić wersję troszkę delikatniejszą – na 2 kg cebuli dajemy 0,6 kg cukru i 0,6 l octu.
Smacznego 🙂