MAGDALENKI MIODOWO-JOGURTOWE
SKŁADNIKI na 12 sztuk małych foremek / przy większych niż 5 cm średnicy proponuję powiększyć składniki o połowę:
2 małe jajka
60 gram miodu
60 gram jogurtu
120 gram mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
60 gram masła
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
1. Jajka umieszczamy w misce i ubijamy z nich pianę.
2. Dodajemy miód, miksujemy, dolewamy jogurt i miksujemy dalej.
3. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal miksujemy – masa stanie się lekko gęsta.
4. Na koniec wlewamy roztopione masło i łyżką mieszamy masę.
5. Wlewamy do formy do pieczenia mufinek lub małych foremek na babeczki (bez natłuszczania foremek).
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180’C, z włączonym termoobiegiem, przez 12 minut.
Smacznego 🙂
MAGDALENKI to małe francuskie ciastka, które oryginalnie (wzmianki o tych wypiekach datuje się na XVIII-XIX wiek) powinny być pieczone z specjalnych foremkach w wgłębieniami. Osobiście używam foremki do mufinek, ale mogą być to specjalne brytfanki do magdalenek w kształcie np. muszelek. Tradycyjnie do wypieku używa się mąki, jajek, cukru, masła, oraz soku z cytryny.. Przepisy ewoluują, używamy zamienników (szczególnie polecam jeśli możemy zamienić cukier na miód albo dodać coś zdrowego), a tradycyjna, urokliwa nazwa pozostała 🙂