Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

BABKA z prażonymi jabłkami

BABKA z prażonymi jabłkami

BABKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI

Przepis powstał z potrzeby zrobienia ciasta, które nie będzie szarlotką tylko szybkim ciastem z wykorzystaniem prażonych jabłek ze słoika.
Rok 2018 był tak obfitujący i urodzajny we wszelkiego rodzaju owoce, że spiżarnia jest tej zimy wyjątkowo bardzo wyposażona we wszelkiego rodzaju dżemy, marmolady, kompoty, konfitury oraz przeróżne jabłuszka – z cukrem, z cynamonem i cukrem, z dodatkiem rodzynek..
I tak jak kiedyś powstało ciasto z pijanymi wiśniami z potrzeby posiadania przepisu na wykorzystanie wiśni po nalewce, tak tym razem – również szybkie, proste, wilgotne ciasto stworzone na potrzebę przygotowania czegoś „raz dwa”.
Bardzo często korzystam z tej opcji, gdy zapowiadają się nieoczekiwanie goście, a mam jedynie 10-15 minut.

Babka już nie pierwszy raz pojawia się na blogu – była już: babka z twarogiem,
twarogiem i pijanymi wiśniami, babka makowa czy też cytrusowa babka z ricottą.
Nie ulega kwestii, że BABKI są po prostu super 😉
– Są na prawdę bardzo proste wykonania.
– Uroczo prezentują się na stole czyli bardzo proste ciasto poprzez swoją formę staje się wyjątkowe.
– Dzięki foremce – dość szybko się pieką i jest mała możliwość niedopieczenia lub nierównomiernego pieczenia.
– Dodatkowo bardzo łatwo wyjąć je z foremki jak również, poprzez wgłębienia na cieście – łatwo pokroić na równe kawałki.
– A jako, że są małe, można w całości zaprezentować na stole, na okrągłym talerzu, który posiada każdy w domu.
– A po za tym – można je zrobić z różnymi dodatkami.

BABKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – czyli szybkie, wilgotne ciasto z nutą cynamonu, idealne jako lekki deser, do herbatki lub kawy 🙂


SKŁADNIKI na 1 małą babkę 

Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.

100 gram masła
120 gram cukru
3 jajka
180 gram prażonych jabłek (u mnie słoiczek 200 ml z cukrem 6:1)
1/2 łyżeczki cynamonu (czyli ilość była jedynie nuta cynamonu, jeśli ma być mocno cynamonowe – trzeba by było dać 1,5-2 łyżeczki)

100 gram mąki pszennej
50 gram mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do wysmarowania foremki, mąka do oprószenia

WIERZCH:
cukier puder

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i trzecie i miksujemy. Musimy uzyskać puszystą masę.

3. Dodajemy prażone jabłka – u mnie wersja ze słoiczka (1 mały słoiczek 200 ml) oraz cynamon, miksujemy.

4. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki na babkę.

6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

7. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI, z nutą cynamonu i kakao,
powstałe na potrzeby zużycia wisienek z nalewki:

I oczywiście SPOSÓB NA JABŁKA W SŁOIKU:

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!