BABKA Z TWAROGIEM i pijanymi wiśniami, czyli ciasto aromatyzowane pysznymi wiśniami, które zostały po nalewce. Możemy również wykorzystać wiśnie z konfitury (uwaga są słodsze, dajemy wtedy troszkę mniej cukru do ciasta). Wiśnie z nalewki nadają wyjątkowy smak, ale bez obaw – nie czuć alkoholu. A zarówno owoce jak i twaróg sprawiają, że ciasto jest wilgotne i nie kruszy się jak typowa babka piaskowa. Bardzo dobrze smakuje z filiżanką herbaty lub kawy, jest delikatne i puszyste.
SKŁADNIKI na 1 babkę
Składniki na niepełną foremkę 1,3 L, 23 cm średnicy na górze.
Na dużą foremkę o pojemności 2 L – podwajamy składniki.
100 gramów
120 gramów cukru (1/2 szklanki)
100 gramów
2 duże jajka lub 3 malutkie
100 gramów mąki pszennej (1/2 szklanki)
50 gramów mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
120 gramó wiśni z nalewki (ok. 45 sztuk)
POLEWA
4-5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
ekspandowana żurawina do dekoracji
WYKONANIE:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej.
2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie i miksujemy i ewentualnie trzecie i miksujemy. Musimy uzyskać puszystą masę.
3. Dodajemy mocno zblednowany twaróg – możemy również zmielić, ale kilkuminutowe, mocne zblendowanie da nam taki sam efekt, tylko szybszy 🙂
4. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.
5. Dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką.
6. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki na babkę.
7. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
8. Wystudzoną babkę polewamy lukrem. Aby go przygotować cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Babkę możemy również polać białą czekoladą.
Smacznego 🙂
Inne ciekawe CIASTO Z PIJANYMI WIŚNIAMI, z nutą cynamonu i kakao: