Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

TARTA Z MASCARPONE, białą czekoladą i granatem

TARTA Z MASCARPONE, białą czekoladą i granatem

 

TARTA Z MASCARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM na kruchym spodzie

czyli ciasto nazywane roboczo „ciastem Gosi” 🙂


Bardzo proste ciasto z masa wykonaną z mascarpone z dodatkiem białej czekolady i śmietany, przełamane orzeźwiającymi pestkami granatu. Spód do tarty możemy przygotować wcześniej. Masy nie gotujemy.. więc wystarczy kilka minut.. ale ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem – min. 2 godziny..

Jest kremowe, słodkie, przepięknie prezentuje się na stole, szczególnie z kolorowymi owocami (mogą to być również jagody, borówki czy też maliny) oraz bardzo proste – wystarczy zaledwie kilka składników. No i przede wszystkim –  baaardzo smaczne – spróbujecie sami 🙂

 

SKŁADNIKI NA TARTĘ Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI GRANATU – na 1 foremkę 35x11cm:

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

250 gram mascarpone
130-150 ml śmietany 30%
100 gram białej czekolady

1 średni owoc granatu

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. NADZIENIE. Do miseczki wkładamy śmietanę i pokruszoną białą czekoladę. Umieszczamy nad kąpielą wodną czyli na garnek z gotującą się niewielką ilością wody, stawiamy naczynie ze śmietaną i czekoladą. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Jak już konsystencja jest jednolita – zdejmujemy z nad kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy tak długo, aby nie było grudek. Masa musi być jedwabista, może to zająć kilka minut, ponieważ mascarpone jest dosyć stałym serem.

5. Masę wykładamy na ostudzony, kruchy spód, dekorujemy owocami.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

 

 

Taką tartę możemy wykonać również wykorzystując serek ricotta:

TARTA Z RICOTTĄ I OWOCAMI (wersja bez białej czekolady):

 




1 thought on “TARTA Z MASCARPONE, białą czekoladą i granatem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *