TARTA Z MASCARPONE, białą czekoladą i granatem

TARTA Z MASCARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GRANATEM na kruchym spodzie

czyli ciasto nazywane roboczo “ciastem Gosi” 🙂

Bardzo proste ciasto z masa wykonaną z mascarpone z dodatkiem białej czekolady i śmietany, przełamane orzeźwiającymi pestkami granatu. Spód do tarty możemy przygotować wcześniej. Masy nie gotujemy.. więc wystarczy kilka minut.. ale ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem – min. 2 godziny..

Jest kremowe, słodkie, przepięknie prezentuje się na stole, szczególnie z kolorowymi owocami (mogą to być również jagody, borówki czy też maliny) oraz bardzo proste – wystarczy zaledwie kilka składników. No i przede wszystkim –  baaardzo smaczne – spróbujecie sami 🙂

SKŁADNIKI NA TARTĘ Z MASCARPONE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI GRANATU – na 1 foremkę 35 x 11 cm:

KRUCHY SPÓD:

★ 200 gramów mąki
★ 135 gramów masła
★ 65 gramów cukru, możemy dać również cukier waniliowy
★ szczypta soli
★ 1 żółtko
★ 2 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

★ 250 gramów mascarpone
★ 130-150 ml śmietany 30%
★ 100 gramów białej czekolady

★ 1 średni owoc granatu

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękało.

4. NADZIENIE. Do miseczki wkładamy śmietanę i pokruszoną białą czekoladę. Umieszczamy nad kąpielą wodną czyli na garnek z gotującą się niewielką ilością wody, stawiamy naczynie ze śmietaną i czekoladą. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Jak już konsystencja jest jednolita – zdejmujemy z nad kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy tak długo, aby nie było grudek. Masa musi być jedwabista, może to zająć kilka minut, ponieważ mascarpone jest dosyć stałym serem.

5. Masę wykładamy na ostudzony, kruchy spód, dekorujemy owocami.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

Taką tartę możemy wykonać również wykorzystując serek ricotta:

TARTA Z RICOTTĄ I OWOCAMI (wersja bez białej czekolady):

Join the Conversation

  1. Marzenia35 says:

    Dziękuję za przepis , za każdym razem wychodzi fantastycznie i przede wszystkim pysznie robiłam już tartę kilka razy,zawsze używałam śmietany 30, która jest bardzo płynna i po 12h w lodówce krem był idealny

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Bardzo się cieszę :)))
      Nawet z takiej płynnej wychodzi – to super! Z mojego doświadczenia są śmietany i śmietany.. ja zawsze poszukuję tych gęstych. Ale dobrze wiedzieć :))

  2. Niestety, mój krem też się nie ściął. Próbowałam ratować go dodając więcej mascarpone, masło, białko, śmietan-fix, cukier puder, ale w każdym przypadku pozostawał płynny…szkoda mojej pracy 🙁

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Olu, musi być gęsta śmietana. Mnie też kiedyś, jak użyłam innej firmy niż zawsze, się nie ściął, ale poza tym – za każdym razem. Ważne jest aby śmietana w pojemniczku była gęsta. Nie może być ani płynna ani śmietanka UHT z kartonika.

  3. Mega !!!ciasto rozpływa się w ustach . Zamiast piec kruchy spód, dałam herbatniki i trzymałam całą noc w lodówce

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Bardzo dobry pomysł z herbatnikami 🙂
      Można również herbatniki zmiksować dać łyżkę miękkiego masła i uformować spód.
      Pozdrawiam <3

  4. No mnie to nie wyszło. Masa nigdy nie zastygła, mimo że była w lodówce – była zupełnie płynna.

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Done – a śmietana była gęsta? Musi być 30 lub 36% ale na prawdę gęsta i to nie śmietanka tylko na pewno śmietana.

      1. Dzień dobry, ale taka śmietana 36% w kubeczku będzie ok? I czy z tych proporcji wyjdzie tarta o średnicy 24cm? Pozdrawiam

        1. Kameleon Kulinarny Author says:

          Dzień dobry 🙂 Taka w kubeczku 36% będzie dobra. Choć w sprzedaży są mnie i bardziej gęste 36%. U mnie taka gęsta śmietana pojawia się czasem firmy JOGO (akurat w buteleczce) lub Piątnica, ale w różnych regionach Polski może być inaczej. Ilość masy bym troszkę zwiększyła na okrąglą foremkę 24cm, ale jeśli będzie dużo owoców, które wpadną do środka – to będzie dobra ilość.
          Inne proporcje na takie masy z mascarpone znajdzie Pani tutaj:
          https://kameleonkulinarny.pl/2018/11/15/tarta-z-mascarpone-z-biala-czekolada-z-borowkami/
          https://kameleonkulinarny.pl/2018/11/15/tarta-z-mascarpone-z-biala-czekolada-z-borowkami/
          https://kameleonkulinarny.pl/2018/06/19/tarta-z-masa-z-serka-mascarpone-wersja-2/

          Jest tych wersji dużo ponieważ uwielbiamy to ciasto 🙂

      2. Śmietana nie jest praktycznie dostępna. Czy można to jakoś zastąpić?

        1. Kameleon Kulinarny Author says:

          Zuzo, niestety raczej nie… W masie jest tak mało składników, że zamiana 1 to będzie inne ciasto. Ale można zrobić wersję inną wersję – masa kajmakowa z puszki (lub gotowane mleko słodzone) + mascarpone, ale wtedy bez czekolady. Taka wersja masy nie zsiada się tak jak ze śmietaną, ale jest to jakaś możliwość 🙂 Tyle, że do masy kajmakowe to dodałabym raczej orzechy czy bakalie a nie granat 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×