TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, orzechami i migdałami

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

czyli najszybsza i najsłodsza tarta na świecie 😉

Zazwyczaj piekę od razu dwa spody do tarty – jeden okrągły i jeden prostokątny. Mając już gotowy spód, mam prawie gotowe ciasto. Masę kajmakową można kupić w puszcze ugotowaną lub kupić zagęszczone słodzone mleko w puszcze, które ugotujemy*. Jeśli chcemy jednak szybką wersję ciasta – wybieramy masę, która na etykiecie ma oznaczenie “ugotowana”. W sprzedaży pojawiły się nawet puszki 400 ml, które o wiele lepiej się sprawdzają pod względem wielkości niż standardowe 580 ml, szczególnie jeśli chcemy dodać jeszcze orzechy, migdały lub inne bakalie – mniejsza puszka jest idealna.

Ciasto jest bardzo słodkie – wystarczy jeden kawałek, aby się “zasłodzić” 😉

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ, ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

przepis na 1 foremkę o średnicy ok. 21 cm
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
chłodzenie ciasta przed pieczeniem 1 hour
Total Time 1 hour 40 minutes
Course CIASTA, DESERY
Servings 8

Equipment

  • piecyk
  • foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)

Ingredients
  

KRUCHY SPÓD

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 135 gramów masła (zimnego)
  • 65 gramów cukru (w tym może być również wliczony cukier waniliowy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30 lub 36% lub zimnej wody

NADZIENIE

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 ml)
  • garść orzechów laskowych
  • garstka migdałów

Instructions
 

KRUCHY SPÓD

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

PIECZENIE

  • Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał. Bardzo praktyczne są foremki z wyjmowanym dnem.

ŁĄCZENIE

  • Na spód ostudzonej tarty wysypujemy orzechy i migdały (kilka zostawiamy do dekoracji). Możemy dodać również inne bakalie, unikając jednak zbyt słodkich, ponieważ masa sama w sobie jest już wystarczająco słodka.
  • Na wierzch wykładamy masę, wyrównujemy nożem lub szpatułką.
  • Górę dekorujemy również orzechami lub bakaliami.
  • Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego.

*Puszkę z mlekiem (może być to puszka z otwieraniem, nie bójcie się – nie wybuchnie) wkładamy poziomo do garnka, zalewamy wodą tak, aby cała puszka była przykryta. Gotujemy 2-3 godziny, dolewając wody, jeśli wyparowała. Odstawiamy do wystudzenia. Warto od razu przygotować 2-3 puszki na “zaś” 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×