KOKOSANKI 4 składnikowe – najprostsza z najprostszych wersja kokosanek. Banalnie prosta, bardzo kokosowa, super szybka i prosta 🙂
Jeśli lubicie smak kokosa – do dzieła 🙂 Wystarczy 10 minut + piecznie i czas o wystygnięcia i można pałaszować 🙂
SKŁADNIKI na ok. 25 szt. kokosanek
★ 150 gramów wiórków kokosowych
★ 150 ml mleka (3,2%)
★ 50 gramów śmietany 30 lub 36%
★ 50 gramów cukru
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i bardzo dobrze miksujemy. Zależnie od wilgotności wiórków może się okazać, że powinniśmy dodać troszkę więcej śmietany lub dosypać odrobinę wiórków. Masa powinna być dość gęsta.
2. Ręcznie formujemy małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w temperaturze ok. 140-150’C, z włączonym termoobiegiem. Pieczenie polega bardziej na suszeniu niż pieczeniu. Jeśli kokosanki za bardzo się rumienią należy zmniejszyć temperaturę. Pieczemy ok. 25-30 minut, zależnie od wielkości. Jeśli ustawimy temperaturę 160’C to troszkę krócej, ale trzeba doglądać, aby się nie przypiekły za mocno a jedynie lekko zrumieniły 🙂 Po upieczeniu zostawiamy w piecu do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
Wiórki kokosowe używane są do wszelkiego rodzaju wypieków, jako posypka do pączków czy ciast, jako składnik kremów. Bardzo często dodawane do koktajli odchudzających (zdrowe i wartościowe), owsianek, placków jak również jako panierka do chudych mięs, szczególnie w kuchni azjatyckiej.
Pomysły na inne super szybkie i proste słodkości:
MAŚLANE CIASTECZKA (4 składnikowe + polewa):
