SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, JAJKAMI I KUKURYDZĄ- lekka, bardzo delikatna sałatka.
Prosta, szybka, kolorowa, może być na śniadanie, kolację lub jako przekąska (do jedzenia bez pieczywa).
SKŁADNIKI:
★ 100 gramów makaronu ryżowego
★ 300-340 gramów kukurydzy (1 puszka)
★ 3-4 jajka
★ szczypiorek
★ 1/2 długiego ogórka
★ 3-4 łyżki majonezu
★ sól, pieprz
opcjonalnie :
2 ząbki czosnku jeśli chcemy sałatce nadal mocniejszy wyraz / sałatka w wersji podstawowej jest bardzo delikatna i lekka
WYKONANIE na 4-5 porcji sałatki:
1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
2. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wytycznych na opakowaniu: czasami jest to wrzucenie na wrzątek i gotowanie 5-6 minut + przelanie zimną wodą. Niektóre makarony zalewa się tylko wrzątkiem i zostawia na kilka minut, później przelewa zimną wodą. Po przelaniu zimną wodą makaron kroimy na mniejsze części.
3. Szczypiorek myjemy, siekamy. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, przelewamy wodą.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.
Smacznego 🙂
Inne pomysły na szybkie JAJECZNE SAŁATKI:
Do takiej sałatki używam makaron orzo lubella, uwielbia m go do sałatek, a ten przepis jest fajny, sałatka pychota.