CIASTO MARCHEWKOWE
Proste, szybkie, marchewkowe, dość suche – do herbatki lub kawy, ciasto 🙂 Można je posypać cukrem pudrem, polać czekoladą. Polanie polewą śmietanową spowoduje, że będzie mniej suche. Opis takiej polewy jest tutaj.
Można je upiec w okrągłej foremce, kwadratowej, u mnie w foremce do babki, w której bardzo lubię piec ciasta. Łatwo się wyjmują i bardzo dobrze pieką, zawsze kilka minut szybciej niż w foremce prostokątnej.
Składniki do ciasta przeliczam na małe kubeczki o pojemności ok. 180-200 ml, ale podaję również gramaturę.
SKŁADNIKI na ciasto marchewkowe:
4 jajka
150 gramów cukru – 1 pełny kubeczek
450 gramów mąki pszennej – 4 małe kubeczki
180 ml oleju roślinnego – 1 mały kubeczek
180 ml jogurtu – 1 kubeczek
250 gramów startej marchewki – 2 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
50 gramów orzechów laskowych – 1 garstka, może być więcej.
Możemy również dołożyć rodzynki
masło do wysmarowania foremki + mąka do wysypania foremki
WYKONANIE:
1. Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą pianę.
3. Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wlewamy olej i jogurt oraz pozostałe składniki – cynamon orzechy, mogą być rodzynki. Miksujemy.
4. Wlewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.
5. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 170-180’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce przez ok. 40 minut.
Smacznego 🙂
Marchewka bardzo dobrze komponuje się w deserach i ciastach.. poza tym, że dostarcza beta-karoten, nadaje daniom przepiękny kolor.
Inne słodkości z użyciem marchewki:
TARTA MARCHEWKOWA:
TARTELETKI Z KANDYZOWANĄ MARCHEWKĄ:
PIERNIK MARCHEWKOWY: